Psychologů je v Teplicích nedostatek, vedení města sází na prevenci
Děti ze Salesiánského střediska v Teplicích se zúčastňují sportovních, kulturních a tvořivých aktivit. Umějí ale také odvést pořádný kus práce. Na snímku je Šmoulí parta, která v březnu posbírala několik velkých pytlů odpadků v Trnovanech, protože dětem není lhostejné, v jakém prostředí žijí. (Foto: archiv Salesiánského střediska)
Teplice

Teplice – Když se na teplickém magistrátu konalo zhruba před čtvrt rokem setkání s občany se záměrem představit strategický plán města, zazněla v diskusi kritika nedostatečného odborného zázemí pro děti s psychickými problémy. Vystoupila s ní Bohdana Růžičková, speciální pracovnice Pedagogicko-psychologické poradny v Teplicích. Upozornila na nedostatek dětských psychologů, odborných pracovišť pro rodiny v krizi a pro řešení vztahových problémů.

Problematika se dotýká z velké části dětí ze sociálně vyčleněných a slabých rodin. V oblasti prevence i jejich pozitivní motivace odvádějí dobrou práci různé organizace. V Teplicích především Salesiánské středisko Štěpána Trochty, kde se druhý dubnový týden uskutečnilo setkání u kulatého stolu. Iniciované bylo právě tématy, na která Růžičková poukázala. O setkání nás informovala Hana Machová ze salesiánského střediska.

Kromě zástupců střediska v čele s ředitelkou Vendulkou Drobnou, se na jednání sešli i náměstek primátora Jiří Štábl, ředitelka Základní školy Plynárenská Marcela Prokůpková a rodinná terapeutka z pedagogicko-psychologické poradny. Drobná přiblížila vývoj salesiánského střediska od roku 1990 a program, který v současné době nabízejí pro děti a rodiny na sídlištích Trnovany a Prosetice.

Podle Hany Machové patří mezi aktivity salesiánů mimoškolní vzdělávání, zájmové kroužky, činnost nízkoprahového zařízení pro děti a mládež, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a různé programy pro školy. „Diskuse se dotkla i chybějících a přetížených dětských psychologů a psychiatrů, absence odborníků na dětské a rodinné problémy a nedostatku mužských vzorů. Mluvilo se také o evropských dotacích pro kvalitní vybavení učeben, na podporu sportu a sociálních služeb,“ uvedla Machová.

Na přetřes přišlo podle ní i chybějící koupaliště, potřeba rozšíření sítě cyklostezek, vybudování drah pro kolečkové brusle a pro kondiční běh. Účastníci se závěrem schůzky dohodli na intenzivnější vzájemné spolupráci v rámci přípravy projektů pro dětské skupiny, třídní kolektivy, pro děti s ADHD a podobnými problémy. Další setkání naplánovali na úterý 21. května v Salesiánském středisku v Trnovanech.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru