VIDEO: Havarijní cvičení v Unipetrolu. Hasiči si vyzkoušeli zásah na nové polyetylenové jednotce
Taktické havarijní cvičení v Unipetrolu. Foto: Unipetrol
Zajímavosti

Litvínov - Unipetrol uskutečnil v litvínovském Chemparku plánované havarijní cvičení na nové polyetylenové jednotce PE3, která je největší investicí v dějinách českého chemického průmyslu. Polyetylenová jednotka PE3 vyrábí moderní vysoko hustotní polyetylen a je pro skupinu Unipetrol klíčovým výrobním zařízením. Taktické havarijní cvičení prověřilo nastavený havarijní plán a činnost zásahové jednotky při simulovaném úniku isobutanu a následném požáru.

Skupina Unipetrol nedávno dokončila výstavbu polyetylenové jednotky (PE3), jejíž celkové investiční náklady se pohybují okolo 9,6 mld. Kč. Taktické havarijní cvičení se tak letos uskutečnilo v prostorách nového zařízení, kde se vyrábí moderní polyetylen s širokým využitím ve farmaceutickém, kosmetickém a stavebním průmyslu nebo při produkci chemických výrobků pro domácnosti.

„Havarijní cvičení je součástí našich školících modulů, kdy trénujeme teoretické znalosti a převádíme je do praxe. Cvičíme každý rok, protože pracujeme v rizikových prostorech. Tím také naplňujeme legislativní požadavky,“ uvedla Michaela Freyová, ředitelka úseku bezpečnosti skupiny Unipetrol.

https://www.youtube.com/watch?v=yeZDS2TvevM

„Zasahovali jsme na jednotce PE3, která je nejnovější výrobnou plastů v litvínovském areálu. Námětem cvičení byl únik isobutanu, v důsledku čeho přešla látka z kapalné fáze do plynné, a došlo k požáru. Měli jsme zde jednu zraněnou osobu, hasiči tak prováděli evakuaci zraněného operátora a současně hasební zásah a chlazení okolních konstrukcí. Zásahu se zúčastnila naše jednotka podnikových hasičů. Na směně v ní pracuje 21 hasičů a dva operační důstojníci,“ komentoval simulovaný zásah Petr Králert, velitel hasičského záchranného sboru Unipetrol.

Během havarijního cvičení se prověřovala účinnost havarijního plánu, aktuálnost provozní a bezpečnostní dokumentace nově zprovozněné polyetylenové jednotky (PE3) a součinnost všech složek při řešení mimořádné události. Došlo k evakuaci osob z administrativní budovy petrochemie a zároveň i ke krátkodobé uzavírce přilehlých pozemních komunikacích ve spolupráci s Policií ČR.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru