Návrat zimy byl bleskovou záležitostí, další dny nabídnou bezmála 25 stupňů Celsia
Ilustrační foto
Teplice

Teplice - Na Velikonoční pondělí přes Česko přešla studená fronta doprovázená bouřkami, které přinesly přes 12 000 blesků. Severozápadním Čechám se bouřky, resp. srážky obecně úplně vyhnuly, avšak chladný, původem arktický vzduch nikoli. Během úterního rána se severozápadní Čechy dočkaly sněhových přeháněk, jež se objevily i v nejnižších polohách. Protože ale nemrzlo, sněhové vločky po přistání ihned roztály. Nicméně v kombinaci s kvetoucími stromy působily poněkud nevšedně.

Noc na úterý 14. dubna nebyla jasná, navíc nepanovalo bezvětří, a tak teplotní minima povětšinou záporná nebyla. Nicméně výjimky by se našly. Na stanici v Ústí nad Labem-Kočkově rtuť teploměru klesla k -0,4 °C, což je podprůměrná hodnota (odchylka -5 °C), avšak 14. duben 2001 ohrožen nebyl. Tenkrát metropole Ústeckého kraje zaznamenala až -3,2 °C. Kadaň před devatenácti lety naměřila -1,0 °C, letos -0,6 °C. Jeden z nejmrazivějších 14. dubnů se v Kadani datuje na loňský rok, a to s minimem -2,0 °C.

Pád předchází vzestupu. Alespoň tentokrát, alespoň co se počasí týče. Po sněhových vločkách se nejen do Mostu, Teplic či Ústí nad Labem vrátí skoro léto.

STŘEDA 15. DUBNA

Chladný, původem arktický vzduch do našich končin pronikl mezi tlakovou výší se středem u Britských ostrovů a tlakovou níží nad severovýchodní Evropou. Tlaková níže nás zajímat nemusí, zato tlaková výše ano. Zvolna postupuje jihovýchodním směrem, zvětšuje se a ve středu si plně podmaní středoevropský vzdušný prostor. A proto se vrátí sluneční paprsky, obloha bude po dobu všech 24 hodin jasná, mezi (pozdním) ránem a (pod)večerem však nepřekvapí špetka průsvitné vysoké oblačnosti. Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 18 °C, ráno v minimu kolem 2 až -2 °C.

ČTVRTEK 16. DUBNA

Předposlední den povelikonočního, zkráceného pracovního týdne se ponese ve stejném duchu. Znovu na hvězdy nanejvýše bohatá noc (hvězdnou romantiku v těchto dnech mírně kazí družice Starlinku, jejich polohu na obloze najdete zde) a po ní nebeská modř a zář. Tedy, pomineme-li decentní množství oblaků vysokého patra (cirrus a spol.). Jinými slovy opět beze srážek. Sucho jest... Co všechno si pro nás připravil rok 2020? Uvidíme, neodbočujme od tématu. Nejvyšší odpolední teploty ve čtvrtek pobudou okolo 19 až 23 °C, ráno přijde s minimy kolem 7 až 3 °C.

Jakých teplot, resp. denních maxim bychom se mohli dočkat o nadcházejícím víkendu, taktéž velikonočním (pravoslavné Velikonoce)?

  • 17. DUBNA: 19 až 23 °C
  • 18. DUBNA: 14 až 18 °C
  • 19. DUBNA: 11 až 15 °C
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru