Vláda vyhlásila kvůli koronaviru nouzový stav! Začíná platit hned a potrvá třicet dní
Opatření mají pomoci zpomalit šíření koronaviru. Ilustrační foto: CC0
Teplice

ČR – Vláda zpřísnila bezpečnostní opatření. Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek odpoledne informoval, že vláda vyhlašuje pro území ČR z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS CoV-2 nouzový stav.

Nouzový stav platí od 14 hodin dne 12. března 2020 na dobu 30 dnů. Co budou mimořádná opatření znamenat?

Od pátku 13. března budou zakázána divadelní, hudební či filmová představení, kde by mohlo být více než třicet lidí. Platí to i pro další kulturní, náboženské, spolkové či taneční akce, shromáždění, výstavy, slavnosti i poutě. Opatření se dotkne rovněž přehlídek, trhů a veletrhů a základních uměleckých škol. Zavřená mají zůstat sportoviště, posilovny, wellnessy.

V provozovnách stravovacích služeb má být od 20 do 6 hodin zavřeno pro hosty. Do Česka se nedostanou cizinci z rizikových oblastí, a Češi nesmí do těchto zemí vstupovat. Jde například o Čínu, Jižní Koreu, Írán, z Evropy potom o Itálii, Španělsko či Francii, Německo, Rakousko.

Jako první z úlev uvedla ministryně Jana Schillerová, že „všem fyzickým osobám umožníme podat daňové přiznání a uhradit daň bez sankce o 3 měsíce později, a to bez nutnosti prokázat důvody související s koronavirem. Tedy máte čas nikoliv do konce března, ale do 1. července. Zamezujeme tím koncentraci osob na úřadech a poštách.“

Policie oznámila, že začne velmi důsledně kontrolovat dodržování veškerých opatření směřujících k omezení šíření nákazy koronavirem.

V Česku je v době vydání tohoto článku 96 nakažených nemocí Covid-19.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru