VIDEOREPORTÁŽ: Hned na třech místech Ústeckého kraje roste po víkendu nová zeleň
Sázení stromů v Líšťanech u Loun. Foto: Olga Markuzziová
Teplice

Ústecký kraj - O 85 vzrostlých stromů a 200 keřů se zvětšily zelené plíce Ústeckého kraje. S příchodem podzimu totiž zahájily města a obce i podzimní výsadbu nové zeleně, na kterou získaly finanční prostředky od Nadace ČEZ v rámci grantu Stromy. V sobotu 16. listopadu se tak stalo v Líšťanech na Lounsku a Hlinné na Litoměřicku, již o den dříve proběhla výsadba ve Štětí. Celková částka jíž Nadace ČEZ oběma obcím a městu přispěla činí 251 900 korun.

Sportovní areál s fotbalovým hřištěm v Líšťanech na Lounsku se nachází na západní straně obce, tedy v nejvíce exponovaném místě větrného proudění. Ze své jižní strany není chráněné vůbec a prakticky navazuje na obdělávané pole. Nově vysazené stromy tak budou sloužit nejen jako větrolam a protiprašná bariéra, ale vytvoří i přirozenou přírodní hranici oddělující sportoviště od zemědělské půdy. Do země je „ukotvovali“ dospělí i děti, jak jednotlivci, tak i celé rodiny. O následnou péči o stromy za 77 000 korun se nyní s obcí podělí členové FK Líšťany 1934 a místního sboru dobrovolných hasičů.

„Snažili jsme se vybrat dřeviny, které lépe odolávají období sucha a zároveň aby byly typickými pro původní ráz krajiny. Nakonec jsme se rozhodli pro liniovou výsadbu šestnácti javorů mléčů a dvou na samostatném místě stojících líp srdčitých. Počítáme s tím, že časem budou poskytovat také stín sportovcům i divákům. Vylepšený vzhled krajiny možná doplní i zpěv opeřenců, kteří v korunách stromů najdou bezpečný úkryt pro zahnízdění a třeba začnou fandit i našim fotbalistům,“ říká Martina Protivová, starostka Líšťan. „Nadaci ČEZ patří náš veliký dík. Vážíme si toho, že jsme v grantovém řízení uspěli.“

Video

https://www.youtube.com/watch?v=126jtbnIZ88

O návrat původních dřevin do krajiny se snaží i v obci Hlinná na Litoměřicku, která se svými částmi Kundratice, Lbín a Tlučeň tvořila v minulosti významnou ovocnářskou oblast Českého středohoří. I zde se chopili lopat a rýčů místní obyvatelé. Středem jejich hlavního zájmu se stalo založení nové ovocné aleje podél polní cesty od dolních Kundratic k Hlinné, kde bylo zapuštěno do země 40 vysokokmenných jabloní. Nové stromořadí sedmi ořešáků také zapouští své kořeny na spojovací cestě ke hřišti a polní cestu u „ovčína“ mimo intravilán obce obohatily tři lípy. Vše za 74 000 korun.

„Kdysi tady byly všude sady a prakticky všechny polní cesty lemovaly ovocné aleje. Naším záměrem je vrátit se do minulosti a kde jen to půjde, vysadit původní odrůdy. Řídíme se přitom doporučením odborníků z Chráněné krajinné oblasti České středohoří. Jsme rádi, že jsme získali grant od Nadace ČEZ na tuto první realizaci výsadby. Určitě se budeme příští rok ucházet o další. Vždyť různých pěšin, cest a dalších komunikací máme v katastru našich čtyř obcí na 35 kilometrů. Jen s naším klasickým obecním rozpočtem bychom to pochopitelně nezvládli,“ uvedl Martin Ušala, starosta obce Hlinná s tím, že tři lípy by měly časem vrhat svůj stín na lavičku a vytvořit tak jakousi dominantu krajiny s možností odpočinku při pobytu v přírodě.

Travnatá plocha mezi panelovým blokem bytového domu a obchvatnou silnicí II. třídy ve Štětí, konkrétně v Dohnalově ulici, je od pátku 15. listopadu bohatší o 19 stromů a 200 keřů za 100 900 korun. Podstatnou část výsadby tvoří liniové stromořadí jeřábu muku s podsadbou šeříku Meyerova podél přístupového chodníku k zadním vchodům domu. Budou tak tvořit přirozenou bariéru proti hluku a prašnosti. Solitérní dub letní a duby pýřité byly na zatravněném pozemku vysazeny hlavně proto, aby v budoucnu poskytly obyvatelům ulice více stínu. Výsadbu si vzali na starost zaměstnanci Štětských komunálních služeb spolu s dětmi z místního turistického oddílu.

 „Stejně jako na jaře, tak i na podzim probíhá v obcích napříč celou republikou výsadba nové zeleně. Řadě z nich pomáhá právě Nadace ČEZ se svým grantem Stromy. Velice nás těší, že je o něj stále zájem. Zvláště když se jedná o úsilí obce, navrátit do krajiny stromořadí a původní dřeviny, které do ní místopisně i historicky patřily. Jinde se třeba pouštějí do obnovy původních dávno zaniklých sadů a ovocných alejí, případně nahrazují staré a nemocné stromy novými. Smysluplná je i zcela nová liniová výsadba coby budoucí protihlučná a protiprašná bariéra. A co je hlavně potěšující, že do výsadby se většinou zapojují sami obyvatelé, mnohdy celé rodiny s dětmi,“ uzavřela Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Od roku 2011 až do současnosti podpořila Nadace ČEZ v rámci grantu Stromy 453 projekty za bezmála 52 milionů korun. Konkrétně v severních Čechách to bylo 96 projektů, z nichž 84 bylo realizováno právě v Ústeckém kraji. Včetně Libereckého kraje se jedná o finanční podporu za téměř 13 milionů korun. V rámci celé České republiky bylo v letech 2011 – 2018 vysazeno na 92 500 stromů a keřů. Jeden strom přitom za celý svůj život spotřebuje jednu tunu CO2.

  • Ota Schnepp
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru