Počasí: Ochlazení v nedohlednu, i nadcházející dny přinesou až 15 °C
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - Co bylo předpovězeno, se skutečně stalo. Letošní 17. listopad se nesl v duchu jarního počasí, někde více, někde méně. Oslavy 30 let od sametové revoluce byly nejsluníčkovější a nejteplejší ve Slezsku, konkrétně v sousedství Ostravy, kde obec Lučina u Frýdku-Místku naměřila 18,8 °C. V samotné Ostravě bylo nedělní denní maximum o jednu desetina stupně Celsia nižší, tak jako v Karviné. Pokud by Vás náhodou zajímalo, jaká je nejvyšší teplota, která kdy byla v České republice v měsíci listopadu naměřena, odpověď zní 24,0 °C (Klatovy, 1. 11. 1928).

Rovněž vyšlo to, že západ Česka byl (o dost) chladnější než východ. Z pohledu Teplicka to zase tolik markantní rozdíl nebyl, neděle totiž nabídla až 13 °C, to znamená „jen“ o 6 °C méně než na Ostravsku. Ostatně pravdou je, že v rámci 17. listopadu bylo 13 °C a více naposledy zaznamenáno v roce 1990, takže přesně rok po samotné sametové revoluci, kdy se rtuť našeho teploměru zastavila na 14 °C.

Podzim, alespoň ten meteorologický, stárne. Vždyť už za necelé dva týdny nás opustí a žezlo předá zimě. Jaký bude začátek zimy 2019/2020, to je ještě ve hvězdách. Jisté je přinejmenším to, že se ponese ve znamení rozsvěcování vánočních stromů apod. A jisté je i to, že v nadcházejících dnech nebude po zimě vidu ani slechu.

ÚTERÝ 19. LISTOPADU

Druhý den pracovního týdne bude v režii nevýrazného tlakového pole, resp. oblasti vyššího tlaku vzduchu postrádající smysl života. Tím chtěl básník říci, že půjde o nanejvýše nevýraznou (bezvýznamnou) oblast vyššího tlaku vzduchu. Přestože se obyvatelé Teplicka, stejně jako řada dalších Čechů, dočkají nějakého toho paprsku slunce, sluníčkářství v kurzu úplně nebude. Tím chtěl básník říci, že si oblohu přivlastní oblaka vysokého patra. Ta jsou sice průsvitná, nikoli ale průhledná. Tož tak. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, na Ostravsku zase až okolo 15 °C. Dycky Ostravsko...

STŘEDA 20. LISTOPADU

Uprostřed pracovního týdne budeme svědky počátku dobývání tuzemského vzdušného prostoru. Kým? Spíše čím, a to tlakovou níží, co do velikosti poměrně malé, která se z Jaderského moře přes Bosnu a Hercegovinu a Chorvatsko vydá směrem na sever. Je vysoce pravděpodobné, že někdy k ránu se zatáhne nízkou oblačností a i kdyby ne, den zalitý sluncem nebude. Důvodem jest mraky pobývající ve vysokém patře. Někdy odpoledne se možná přechodně, vážně jen krátkodobě vyčasí na jasno až skoro jasno, vzápětí se ale zatáhne, právě kvůli oné tlakové níži. Srážky na 99,98 % žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C.

ČTVRTEK 21. LISTOPADU

Nejspíše je Vám jasné, co lze očekávat. Správně, od rána až do večera, lépe řečeno po dobu všech 24 hodin oblačno až zataženo s více méně nulovou šancí na srážky. Čili klasický, na sluneční lesk skoupý podzimní den. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo nadprůměrných 7 až 11 °C, ráno v minimu nabídne hodnoty v rozmezí 5 až 1 °C, plus minus.

Výhled teplot (maximálních) na víkend:

22. listopad: 6 až 10 °C
23. listopad: 6 až 10 °C
24. listopad: 5 až 9 °C

Věštba teplot (maximálních) na konec podzimu:

25. listopad: 4 až 8 °C
26. listopad: 5 až 9 °C
27. listopad: 6 až 10 °C
28. listopad: 6 až 10 °C
29. listopad: 7 až 11 °C
30. listopad: 3 až 7 °C

(soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru