Zájem o oslavy 60. výročí otevření bystřanské školy předčil očekávání
Almanach s přehledem žáků a učitelů, kteří školou prošli, šel z ruky do ruky. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Bystřany – Bystřanská základní škola patří mezi nejmodernější zařízení na Teplicku. Byla postavená v roce 1959 a letos tedy oslavuje 60 let od svého otevření. Vedení školy v čele s ředitelkou Marcelou Daníčkovou se proto rozhodlo uspořádat v rámci kulatého výročí na sobotu 21. září oslavy, směrované především na bývalé žáky a pedagogy školy. Akce byla avizovaná na stránkách školy i obecního úřadu a v sobotu dorazily do Bystřan stovky pamětníků z různých koutů Čech.

V 11 hodin vedení školy oslavy oficiálně zahájilo. Před školou se představili současní žáci, kteří úctyhodný houf návštěvníků potěšili krátkým kulturním programem. Po jejich vystoupení se dveře budovy otevřely pro všechny zájemce a prostory školy zůstaly přístupné veřejnosti až do 15. hodiny. Mezi početným zástupem návštěvníků se objevili i pedagogové, kteří zde dřív působili. Například bývalý ředitel školy Radomír Soper.

Pro bývalé kantory se v poledne konalo ve školní jídelně u malého pohoštění setkání se současným pedagogickým sborem. Pro absolventy, bývalé žáky, byla připravená projekce o historii školy. Měli možnost nahlédnout do jednotlivých tříd, do učeben, sborovny, šaten a všech dalších prostor. Na chodbách byly na stolcích připravené archivní dokumenty a také almanach s přehledem všech učitelů a žáků, kteří školou prošli. Zájem o dokumenty a fotografie byl velký. Stejně tak o vystavené práce současných i bývalých žáků a o snímky z nejrůznějších akcí školy.

2209skolabystrany2

Základní škola v Bystřanech. Foto: Ilona Kaulfuss

Jedním z pamětníků, který školu v Bystřanech v sobotu navštívil, je i známý teplický výtvarník Petr Reimann. Jak nám prozradil, potěšilo ho, že se tu setkal se svými bývalými spolužáky. Z možnosti projít si po letech znovu školu, podívat se do třídy, do které chodil před 60 lety, byl nadšený. „Je to krásná, moderní škola, obklopená přírodou. A ty vzpomínky!“ Jak dodal, bystřanská škola se líbí dokonce i jiřičkám, které si tu nad téměř každým oknem postavily svá hnízda.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru