OBRAZEM: V Kostomlatech otevřeli Komunitní centrum za téměř deset milionů korun
Nové Komunitní centrum v Kostomlatech pod Milešovkou. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Kostomlaty pod Milešovkou – Kdysi někdo moudrý řekl, že kulturnost obyvatel obce se dá měřit mimo jiné i velikostí knihovny. V tomhle směru si Kostomlatští výrazně polepšili. V sobotu 21. září totiž otevřeli nové Komunitní centrum, jehož součástí je moderní a prostorná knihovna. Husarský kousek v hodnotě téměř deseti miliónů, se vedení obce podařil díky dotacím a je součástí komplexní renovace celého náměstí. Stavbu realizovala Stavební a obchodní společnost Most a o vybavení interiéru na míru se postarala firma JPS z Havlíčkova Brodu.

Slavnostní otevření Komunitního centra uvedly svým vystoupením děti ze zdejší mateřské a základní školy se svými učitelkami. Starostka Eva Krejsková poté vyzdvihla náročnou práci knihovníků, kteří museli během poměrně krátké doby přestěhovat vše z původní knihovny do nové a utřídit. „Myslím, že domov neznali tři měsíce a snad tady i spali,“ řekla s nadsázkou. Zdůraznila rovněž, že se podařilo projekt realizovat především díky úsilí místostarosty Petra Martínka, který připravil žádost a vyřídil veškeré potřebné náležitosti ohledně dotací.

Místostarosta připomněl, že obec koupila areál bývalého zámeckého statku v roce 2006 ve značně zdevastovaném stavu. Statek a jeho okolí začalo vedení obce přetvářet podle požadavků obyvatel tak, aby zde vzniklo náměstí, které poskytne parkovací plochy, zeleň, odpočinková místa, objekt k bydlení a také prostor, kde by se mohli všichni scházet. „Z ROP Severozápad jsme obdrželi dotaci milión korun na vytvoření celého projektu. Dalších téměř 12 miliónů korun na zasíťování a provedení prvotní stavby náměstíčka. Z IROPU pak téměř 10 milionů na výstavbu tohoto komunitního centra. Částkou 250 tisíc korun nám na vybavení knihovny přispěl Krajský úřad Ústí nad Labem,“ vyzdvihl v úvodu slavnostního otevření Petr Martínek.

Knihovnu v Kostomlatech vedou už dlouhá léta manželé Hana a Miroslav Bláhovi. Zdejší specialitou vždy bylo, že knihovnu měli Bláhovi přímo u sebe v domě. Hana Bláhová po desetiletích, kdy se Bláhovi dělili o prostor svého domu s knihovnou, změnu vítá. „Původně jsme měli knihovnu kousek odtud na hlavní třídě. Pak jsme koupili jiný barák kvůli knihovně. Jenomže ani to už nestačilo a bylo to hrozně malé. Nové prostory jsou nádherné. Jsem spokojená, jenom dnes jsem ještě velmi unavená.“ Hana Bláhová zmínila pomoc své vnučky Barbory Bláhové, která se vším po celou dobu pomáhala. I Barbora je z nových prostor nadšená. „Je to skvělý krok a knihovna se mohla konečně rozšířit. V těch původních prostorách to už nešlo. Tohle je neskutečný rozdíl. Vypadá to úžasně a je dobře, že se to podařilo.“

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru