Teplický výtvarník Jiří Pátík raději maluje, než vypráví
Houslista Tomáš Olšer a výtvarník Jiří Pátík. (Zleva)
Teplice

Teplice – Nevelký objekt zrekonstruované Seumeho kaple v Lipové ulici v Teplicích se postupem času zařadil k místům, která Tepličané začali pravidelně navštěvovat v rámci pořádaných kulturních akcí. Přes léto se tu například konají každé úterý divadelní představení pro děti a ve čtvrtek komorní koncerty. V pondělí 12. srpna tu pracovníci regionální knihovny, která je správcem kaple, připravili vernisáž výstavy kreseb a obrazů teplického výtvarníka Jiřího Pátíka.

Do Seumeho kaple se v poměrně deštivém počasí dostavily zhruba tři desítky návštěvníků. Mezi nimi i řada přátel Jiřího Pátíka z uměleckých kruhů. Vernisáž zahájil koncertním vystoupením houslista Severočeské filharmonie Teplice Tomáš Olšer. Kromě klasického repertoáru zahrál dvě skladby ze současné hudební filmové tvorby. V jeden okamžik mu smyčec vypověděl poslušnost a odporoučel se k zemi. I tak ale odměnili návštěvníci jeho úžasný výkon nadšeným potleskem.

Několik slov před zahájením výstavy řekl o sobě i dvaasedmdesátiletý vitální výtvarník Jiří Pátík. Prozradil, že pochází z Dubí. Výtvarné vzdělání získal na tehdejší Lidové škole umění v Teplicích, a především pak soukromě u renomovaného teplického výtvarníka Vladimíra Šavla. Vzpomněl na osmdesátá léta, kdy spoluzakládal při tehdejším okresním kulturním středisku uměleckou Skupinu ´75, ze které pak vzešla řada profesionálních výtvarníků.

Jiří Pátík je členem Unie výtvarných umělců Teplice a v jeho repertoáru jsou zastoupené především krajinomalby. Ty zachycují krajinu severních Čech, Jindřichohradecka a Třeboňska. Vytvořil rovněž cykly obrazů s názvy Severočeská vesnice, Jihočeská vesnice a soubor kreseb tuší pojmenovaný Z podhůří. Výstavu jeho prací v Seumeho kapli můžete navštívit do konce srpna. Otevřeno je tady od úterý do soboty, v době od 14 do 17 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru