Teplice - Od nového roku dojde ke změně organizace provozu hromadné dopravy na Teplicku. Příměstská autobusová doprava, spojující Teplice s okolními městy a obcemi, bude převedena z režimu městské dopravy do režimu linkové dopravy a bude provozována v rámci systému Dopravy Ústeckého kraje, kterou kompletně připravil Ústecký kraj. V Teplicích se bude dál jezdit městskou hromadnou dopravou. Přinášíme informace zveřejněné v pátek dopravní společností Arriva Teplice.

Teplický trolejbus. Foto: Oldřich Hájek

PROČ DOCHÁZÍ KE ZMĚNÁM

Oblast Teplicka, zejména obce a města v těsné blízkosti Teplic jsou dosud úzce provázána se systémem linek MHD Teplice. Tento systém však má dva objednavatele, Na linkách jedoucích mimo město Teplice je doprava objednávána Ústeckým krajem, nebo společně Ústeckým krajem a Statutárním městem Teplice, které se podílí na úsecích uvnitř města. (tyto linky jsou označeny stovkovou číselnou řadou). Trolejbusovou dopravu si objednává samo město. S ohledem na rozsáhlost příměstské dopravy a postupný vývoj legislativy během platnosti stávající smlouvy na zajištění autobusové dopravy na Teplicku, která končí 31.12.2014, již není možné tento systém organizace dopravy zachovávat i v následujících letech. Dochází proto k reorganizaci linkového vedení i formy objednávky služby, a městská doprava Teplice se odděluje od linkové dopravy, která jezdí za hranice města.


DETAILNÍ INFORMACE K CENÁM JÍZDNÉHO A TARIFŮM NA STRÁNKÁCH DOPRAVNÍHO PODNIKU NAJDETE ZDE


CENA JEDNOTLIVÉHO JÍZDNÉHO V ZÓNĚ TEPLICE

Za obyčejné jízdné zaplatí cestující nad 15 let 20 korun, z elektronické peněženky 18 korun. Jízdenky jsou platné 45 minut. Děti do 15 let zaplatí polovinu. Celosíťové jízdenky za 130 korun platí na celém území Ústeckého kraje a samozřejmě také na linkách MHD Teplice, a to v den nákupu do 4 hodin následujícího dne.

Tarifní podmínky MHD Teplice se nově stávají součástí tarifních podmínek Dopravy Ústeckého kraje. Dohoda mezi Ústeckým krajem a Statutárním městem Teplice umožní, aby bylo možno cestovat v obou systémech na jeden jízdní doklad (papírovou jízdenku nebo elektronickou jízdenku v čipové kartě) a při přestupu znovu neplatit. Nově tedy nebudeme mluvit o tarifních podmínkách MHD Teplice, ale o tarifních podmínkách platných v zóně 401 Teplice, která zahrnuje:

  • všechny stanice a zastávky na území města Teplice včetně městských částí Hudcov a Sobědruhy
  • zastávka Bystřany,hřbitov
  • zastávka Jeníkov,Oldřichov,Barbora, která bude v letních měsících obsluhována vybranými spoji autobusové linky 8
  • všechny zastávky na území obce Újezdeček
  • všechny zastávky na území obce Srbice

Jednou ze základních změn proti stávajícímu stavu je skutečnost, že jednotlivé jízdenky jsou přestupné, což znamená, že v dané přepravní relaci a v rámci časové platnosti jízdenky je možné uskutečnit libovolný počet přestupů. Další změnou je, že i vybrané časové jízdenky do délky platnosti 30 dnů bude možné pořídit nejen do čipové karty, ale i v papírové podobě.

JAK SE CESTUJÍCÍ BUDOU ODBAVOVAT A JAKÉ BUDOU JÍZDNÍ DOKLADY?

Se zavedením nového integrovaného systému dojde k instalaci nového odbavovacího zařízení do autobusů i trolejbusů. Zachován zůstává nástup předními dveřmi do všech vozidel veřejné dopravy i platba při nástupu u řidiče. Cestující si budou moci vybrat mezi jednotlivým jízdním dokladem pro jednu cestu nebo časovou jízdenkou platnou pro určité časové období. Oba doklady však budou platné pouze v dané přepravní relaci (mezi nástupní zónou a výstupní zónou přes zvolené nadzóny). Výjimku tvoří celosíťové jízdenky, které platí ve všech tarifních zónách Ústeckého kraje.

Jednotlivé jízdné bude možné zaplatit řidiči v hotovosti nebo z elektronické peněženky v čipové kartě. Novinkou bude absence pokladen, které případné přeplatky nevracely. Cestující při nákupu jízdenky musí řidiči uvést, do které zóny chce cestovat a jaký typ jízdného chce. Pokud bude požadovat jiný typ jízdného než základní (pro občany starší 15 let), musí nárok na zlevněné doložit předepsaným dokladem na slevu. Při odbavování z elektronické peněženky cestující oznámí řidiči, zda chce papírovou nebo elektronickou jízdenku.

Při přestupu do dalšího spoje cestující předloží papírovou jízdenku ke kontrole řidiči. V případě elektronické jízdenky secestující odbaví přiložením čipové karty ke čtecímu zařízení. I při přestupu musí doložit nárok na zlevněné jízdné předepsaným dokladem na slevu.

Elektronickou peněženku bude nově možné dobít kromě informačních kanceláří také v autobusech a trolejbusech. Zde však půjde dobít minimálně jen částky odpovídající násobkům 50 Kč s minimálním vkladem 100 Kč. Přitom bude muset mít cestující připravenu přesnou částku k úhradě vkladu.

Sortiment časových jízdenek bude nově nabízet jízdenky 7 denní, 30 denní a 90 denní a pro vybrané kategorie cestujících 365 denní. Časové jízdenky 7 denní a 30 denní bude možno zakoupit i v papírové podobě, časové jízdenky s delší dobou platnosti bude možno vložit pouze do čipové karty.

Při odbavování papírovou časovou jízdenkou ji cestující předloží při nástupu řidiči ke kontrole. V případě zlevněné časové jízdenky doloží cestující nárok na zlevněné jízdné předepsaným dokladem. Při odbavování časovou jízdenkou v čipové kartě se cestující odbaví přiložením čipové karty ke čtecímu zařízení. Případný nárok na zlevněné jízdné bude uložen ve formě zákaznického profilu v čipové kartě.

Časové jízdenky do doby platnosti 30 dnů včetně bude možno nově zakoupit i u řidiče. Proti nákupu v informační kanceláři bude možno u řidiče zakoupit pouze časovou jízdenku z aktuální zóny (ve které se nachází zastávka, kde cestující nastoupil) a s počátkem platnosti v aktuální den.

BUDOU PLATIT STÁVAJÍCÍ ČIPOVÉ KARTY MHD TEPLICE?

Pro nový integrovaný systém Ústecký kraj nasadil vyšší úroveň zabezpečení čipových karet, čímž je znemožněno, aby stávající čipové karty v novém systému fungovaly. Cestující, kteří nebudou chtít využívat v novém systému papírové jízdenky (i ve formě časových jízdenek) a budou trvat na používání čipových karet, si budou muset pořídit nové čipové karty. Nové čipové karty Dopravy Ústeckého kraje budou platit i v zóně Teplice, pro MHD Teplice nebudou žádné zvláštní karty vydávány.

Čipové karty budou vydávány ve dvou variantách. Anonymní čipová karta bude přenosná a nebude obsahovat žádné údaje o držiteli. Pokud bude anonymní karta použita k jakékoliv formě placení zlevněného jízdného, musí nárok na zlevněné cestující při každé jízdě doložit předepsaným dokladem na slevu. Anonymní čipovou kartu půjde zakoupit v informačních kancelářích i ve všech vozidlech veřejné dopravy.

Druhou variantou čipové karty je personifikovaná čipová karta, která bude opatřena fotografií držitele, jeho jménem, příjmením a datem narození. Tato čipová karta bude nepřenosná a smí ji používat jen její držitel. Při pořízení čipové karty bude na tento druh karty nahrán profil zákazníka, který umožní, aby v případě zlevněného jízdného cestující při odbavení ve vozidle nemusel nárok na slevu prokazovat předepsaným dokladem.

Žádost o vydání personifikované čipové karty bude možno podat v informačních kancelářích dopravce nebo prostřednictvím e-shopu, který bude zprovozněn na webových stránkách dopravce. Na těchto stránkách bude také k dispozici ke stažení žádanka a budou zde uvedeny konkrétní podmínky pro vydávání personifikovaných čipových karet. Příjem žádostí a provoz e-shopu by měl být zahájen po 1.12.2014. Lhůta pro výrobu personifikovaných čipových karet je 21 den (dopravce si už nebude karty potiskovat a programovat sám, ale výroba bude probíhat ve Státní tiskárně cenin), výše aktivačního poplatku je Ústeckým krajem stanovena na 95 Kč.

Stávající čipové karty nebudou moci po 1.1.2015 v novém systému až na níže uvedené výjimky fungovat. Držitelé těchto karet budou moci po 1.1.2015 zažádat dopravce o vrácení nevyužitých elektronických peněz a alikvótní části nevyužitých časových jízdenek. Přesné podmínky vracení budou zveřejněny do konce roku 2014 na webových stránkách dopravce.

JAK SE ZMĚNÍ TARIFNÍ PODMÍNKY PRO PŘEPRAVU SENIORŮ?

S výjimkou zóny 401 Teplice neumožní Ústecký kraj žádné tarifní úlevy pro seniory. V zóně 401 Teplice budou nadále platit zvýhodněné tarifní podmínky pro přepravu seniorů ve formě zlevněných časových jízdenek.

JAK BUDOU CESTOVAT DĚTI A JUNIOŘI? CHYSTÁME V SAMOSTATNÉM ČLÁNKU.

Zdroj: Arriva Teplice

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru