Další pomník obětem druhé světové války byl opraven
Obnovený pomník. Zdroj: Ústecký kraj
Zajímavosti

Fojtovice - Ve středu dne 18. října proběhlo pietní setkání u památníku 59 obětem pochodu smrti a neznámému vojínovi Rudé armády ve Fojtovicích. Akci organizoval Český svaz bojovníků za svobodu, kterému se podařilo za finanční podpory Ústeckého kraje tento památník zrekonstruovat.

Pochod smrti vyšel z Lipska v počtu asi 3000 lidí různých národností. Do Fojtovic však dorazilo pouhých 61 vězňů. Ostatní zemřeli cestou. Zachránili se pouze dva těžce zranění lidé, kterým se podařilo dostat z pod hromady mrtvých těl a doplazit se na nedalekou Komáří vížku, kde jim byla obyvateli přivolána lékařská pomoc z Teplic. Ostatní oběti pohřbili místní obyvatelé do společného hrobu.

Neznámý vojín Rudé armády byl zasažen německým sniperem několik kilometrů od místa jeho posledního odpočinku. Právě ve Fojtovících svým zraněním podlehl.

Pomník se podařilo obnovit díky podpoře Ústeckého kraje a městu Krupka.

 

ff

 

ff

 

ff

 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru