O víkendu se můžete vrátit do první republiky. Program na výstavišti je skvělý, podívejte
Na výstavišti se budete moci potkat i s Masarykem. Foto: Olga Markuzziová
Co se chystá

Ústecký kraj - Krajský úřad Ústeckého kraje připravil v rámci oslav 100 let od vzniku samostatného Československého státu velkolepou událost. Jako vyvrcholení oslav se ve dnech 26. až 28. října uskuteční na výstavišti v Litoměřicích výstava, která vás posune v čase do doby první republiky.

V pátek 26. 10. bude výstaviště otevřené zejména pro více než dva tisíce přihlášených dětí ze škol našeho kraje, široká veřejnost se může na výstavu těšit v sobotu a neděli v době od 10 do 17 hodin. Program se bude v sobotu a neděli lišit. Vstupné je pro všechny zdarma.

Výstava rozhodně bude stát za návštěvu. Vše tu bude dobové. Jako kdyby brána výstaviště byla časovou smyčkou, za ní budete potkávat lidi v oblečení z období první republiky, zejména aktéry akce, ale i vy můžete přijít oblečení, jež nosili lidé v letech 1918 až 1938. Na prostranství výstaviště uvidíte historické vozy a dobovou techniku, při nepřízni počasí pak v pavilonu S. V pavilonech budou připraveny dobové interaktivní expozice. Díky tomu si budete moci představit a na vlastní kůži okusit, jak se za doby našich prababiček a pradědečků v naší zemi a zejména v našem kraji žilo. Budete mít možnost zažít řadu historických událostí a potkat se se zajímavými lidmi z tohoto období.

První prezident Československé republiky

Například v pavilonu A vás přivítá nejslavnější osobnost První republiky, první československý prezident T. G. Masaryk ve své pracovně. Budete se s ním moct vyfotografovat, prohlédnout si, jaký denní program pan prezident absolvoval, co musel řešit a jak fungoval. Uvidíte také dva ukázkové pokoje, které naznačí, jak velký rozdíl byl v roce 2018 mezi vysokou a nízkou třídou. Uvidíte, jak se tehdy slavily Vánoce a jak se zdobil vánoční stromek.

Prvorepubliková nemocnice či blázinec

V pavilonu B se přenesete do prvorepublikové nemocnice. Spatříte tu nemocniční pokoj, lékařský pokoj či ordinaci lékaře. K nemocnici nemůže chybět ani dobový blázinec či pohřební služba. Abyste se do tehdejšího zdravotnictví lépe vpravili, budou vás čekat i ukázky, které vás do děje vtáhnou.

Sportu bude dán prostor v pavilonu D. Uvidíte náčiní, které lidé používali, vyzkoušíte si i sporty, kterým se lidé v té době věnovali. Například ve starém ringu box, na žíněnkách judo, staré ski či tenisové rakety.

2410masaryk2

Pokud vás zajímá, jak to vypadalo ve škole našich prarodičů, zavítejte do pavilonu NS. Zde uvidíte typickou třídu té doby, vybavenou, učebnicemi i školními pomůckami. Profesor se studenty vás vtáhnou do vyučování základním předmětů. Připravte se i na zkoušení a známkování.

V pavilonu T zažijte biograf, kde se budou promítat filmy o první republice. Bude tu na vás čekat i divadelní představení nebo kabaret.

Dobová restaurace, kavárny, pánský klub i módní salon

Velmi příjemnou se stane návštěva pavilonu H, kde vás čeká prvorepubliková restaurace a nabídne historické menu podle původních či tradičních receptur. Ochutnat budete moci předkrm, polévku, hlavní chod i dezert a jídlo budete moci zapít pivem či nealko nápojem v limitovaných edicích. Poté přejděte do prvorepublikové kavárny. Ochutnejte výtečnou kávu a speciálně připravené čokoládové lanýže.

Pánové pak mohou dále přejít do pánského klubu, kde je pobaví dámy lehkých mravů, poradí jim při partičce mariáše nebo při hře králů. Nebude chybět ani kulečník a k degustaci sklenka whisky, pálenky, rumu, vína či šampaňské.

Dámy potěší módní salon, s molem a módními přehlídkami, který představí trendy první republiky. Uvidí zde, co se tehdy nosilo, jak se dámy česaly a jak se líčily.

Vědění je poklad

Jednu ze dvou statických expozic akce uvidíte v pavilonu G. Zde zjistíte, že vědění je poklad. Vystavené panely vás budou informovat o historických milnících u nás, představí rok 1918 na Ústecku, či expozice studentských prací k tomuto výročí.

Před pavilonem NS se bude na dobovém pódiu odehrávat hlavní slavnostní ceremoniál, a další zajímavý program.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru