TIP NA VÝLET: Chemička, Most, ale i Milešovka. Rozhledna Jeřabina v Krušných Horách nabízí výhled do širokého okolí
Foto: Petr Domeš
Výlety

Mostecko – Necelých 7 kilometrů od Litvínova, pod vrchem Jeřabina, stojí stejnojmenná rozhledna. Kdo vyleze na vrchol, rozhodně neprohloupí. Odměnou je totiž výhled na okolní krušnohorské vrcholy, chemičku v Záluží a město Most. Za hezkého počasí jsou vidět i kopce Českého středohoří například Milešovka.

2204vyletkz1

Foto: Petr Domeš

Cesta je jednoduchá. Autem můžou jet turisté z Litvínova buď přes Klíny a Mníšek, a nebo z Litvínova přes Křižatky na Mníšek. Je tam malé parkoviště hned u silnice. Odtud pak se vydají po žluté a Jeřabina je už jenom kousek.

2204vyletkz3

Foto: Petr Domeš

Původní rozhlednu zde postavil německý turistický spolek v roce 1884. Tvořila ji tři metry vysoká kamenná podezdívka, na které byla jedenáctimetrová dřevěná konstrukce zakončená stříškou. Jenže počasí a vandalové značně přispěli k tomu, že rozhledna začala chátrat a zřítila se.

2204vyletkz5

Foto: Petr Domeš

Znovu byla postavena v roce 1929, a to jako vyhlídkový altán se zábradlím a střechou. Pro veřejnost se opět otevřela v roce 2009, kdy prošla poslední opravou.

2204vyletkz6

Foto: Petr Domeš

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru