TIP NA VÝLET: Hrad Pravda měl unikátní obranný systém. Už jako zřícenina byl oblíbeným místem táborů lidu
Foto: Petr Domeš
Výlety

Pnětluky - Zříceninu hradu Pravda, která je z bílé opuky, se nachází asi 16 km jižně od Loun u vesnic Pnětluky a Domoušice. Jeho vznik se datuje do první poloviny 14. století. V písemných pramenech se poprvé zmíněn až v roce 1523.

Písemných zpráv o hradu Pravda je velmi málo. Někteří odborníci se domnívají, že hrad mohl vzniknout až v období husitských válek někdy po roce 1420. To ale vylučují stavební detaily hrady. Ty totiž dokazují, že hrad byl budován ve dvou etapách.

0804pravdakz2

Foto: Petr Domeš

Hrad měl unikátní obranný systém s mohutným okružním valem, který plnil úlohu štítové zdi. Reagoval tak na rychlý rozvoj válečnictví za husitských válek, zejména co se týká palných zbraní a dělostřelby.

0804pravdakz3

Foto: Petr Domeš

Už v roce 1538 majitelé hrad opustili a ten byl ponechán svému osudu. Již roku 1593 se písemné prameny o hradě vyjadřují jako o zpustlém. V roce 1868 a později byla zřícenina kvůli svému názvu vyhledávaným místem táborů lidu.

0804pravdakz4

Foto: Petr Domeš

Zřícenina hradu Pravda bývá označována za spojovací článek mezi gotickými hrady a barokními pevnostmi. Poloha hradu umožňovala daleký výhled. Hrad měl trojúhelníkový půdorys a dovnitř se vcházelo přes most dvojitou bránou.

0804pravdakz5

Foto: Petr Domeš

Do dnešní doby se částečně dochovaly dva obranné valy, příkop okolo celého hradu a po téměř celém obvodu jsou zachovány hradby. Zachovala se i část dělové věže.

0804pravdakz6

Foto: Petr Domeš

Cest vede k hradu několik. Naše redakce doporučuje jít z Domoušic po žluté až ke zřícenině a odtud po modré k reliéfům až na rozcestí k úvozu. Tady pak doleva po naučné stezce kolem studánky až k Čertovu kameni. Odkud opět po naučné stezce až do Domoušic.

0804pravdakz7

Foto: Petr Domeš

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru