Světový den monitoringu diabetu
Teplice

Teplice – Teplická nemocnice Krajské zdravotní se počátkem dubna letošního roku zapojila do preventivního projektu Betty, který si klade za cíl diagnostikovat diabetes 1. typu u dětí ještě před tím, než se objeví jeho příznaky. K otestování je potřeba jen pár kapek krve z prstu dítěte. Brzké odhalení nemoci umožní účinnější léčbu a předejde komplikacím ohrožujícím zdraví malých pacientů. Vyšetření je určeno dětem bez odhaleného diabetu ve věku od 2 do 18 let a je nabízen zdarma.

Dětské a dorostové oddělení teplické nemocnice se zapojilo do projektu Betty, který je koordinován Centrem dětského diabetu Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole. Je součástí evropského projektu EDENT1FI (www.edent1fi.eu) a podporován Českou pediatrickou a Českou diabetologickou společností. 

„Jsme s novým projektem odhalování diabetu na začátku, ale očekáváme narůstající zájem rodičů. Odběr nabízíme většinou v rámci preventivních prohlídek nebo plánovaných odběrů. Do prevence se ale mohou zapojit i rodiče sami. V aplikaci projektu Betty získají potřebné informace a mohou si objednat testovací sety k domácímu vyšetření. Jsem velmi ráda, že můžeme být součástí projektu, který předchází vážným zdravotním problémům dětských pacientů,“ říká Kamila Koubková, vrchní sestra Dětského a dorostového oddělení Nemocnice Teplice. A dodává, že vyšetření i testovací sety k samoodběru poskytují zdarma.

„Po domácím odběru odešlou rodiče vzorek krve do laboratoří. Testování trvá obvykle 4–8 týdnů. Výsledek je oznámen rodičům e-mailem. V případě pozitivního nebo hraničního výsledku i s detailními informacemi, jak dále postupovat,“ doplňuje MUDr. Marcela Peremská z dětského a dorostového oddělení teplické nemocnice Krajské zdravotní.

Diabetes 1. typu je autoimunitní onemocnění převážně dětského věku, při kterém tělo ničí vlastní buňky produkující inzulin. Ten buňky potřebují, aby mohly využívat energii z cukrů. Jeho nedostatek se projevuje nadměrným pitím a močením, hubnutím, únavou. Pokud přijde dítě k lékaři příliš pozdě, dochází k celkovému rozvratu vnitřního prostředí – diabetické ketoacidóze (nedostatek inzulinu se zvýšenou hladinou stresových hormonů).

Pozitivní test na diabetes lékaři dnes zachytí zhruba jedno z 300 dětí. V případě záchytu autoprotilátek je výsledek ještě ověřen dalším odběrem. Následuje automatické kontaktování Centrem dětského diabetu Fakultní nemocnice v Motole. „Naši kolegové vám poskytnou potřebné informace a nabídnou pravidelné sledování dítěte. Pozitivní výsledek testu automaticky neznamená zahájení léčby inzulinem. Cílem sledování je prevence závažných komplikací, které začátek diabetu provázejí. Součástí screeningu může být i účast v inovativních klinických studiích zaměřených na zpomalení diabetu a oddálení léčby inzulinem,“ konstatuje prof. MUDr. Zdeněk Šumník, PhD. přednosta Pediatrické kliniky 2. lékařská fakulty Univerzity Karlovy, Fakultní nemocnice v Motole a garant projektu Betty.

Projekt Betty je součástí evropského grantu. Celkem bude otestováno 20 000 českých dětí. V rámci mezinárodního projektu probíhají screeningy v České republice, Dánsku, Německu, Itálii, Polsku, Portugalsku, Švédsku a Velké Británii. 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru