Přemnožení hraboši trápí zemědělce. Ti je v některých oblastech kraje nesmějí hubit chemickými přípravky
Sýček obecný. Foto zdroj: Krajský úřad Ústeckého kraje
Teplice

Ústecký kraj - V současnosti se opět objevují zvýšené stavy hrabošů. Zemědělci je obvykle likvidují aplikací rodenticidů. Vzhledem k riziku sekundární otravy ale v oblasti výskytu sýčků obecných a sov pálených není možné aplikovat rodenticid, a to ani do nor.

Sýček obecný a sova pálená jsou noční ptáci zemědělské krajiny. Zaměřují se na lov hrabošů. Při aplikaci rodenticidů mohou být tyto sovy ohroženy sekundární otravou, když uloví a zkonzumují přiotráveného hraboše. V současnosti jsou tyto sovy již velmi vzácné, v celé České republice hnízdí pouze kolem 100 párů sýčků, z toho třetina žije v Ústeckém kraji. Sýček obecný i sova pálená jsou chráněny zákonem.

Pro zamezení riziku jejich sekundární otravy je vyloučeno použití rodenticidů v oblasti jejich výskytu! Zemědělci, kteří hospodaří v oblasti výskytu sov, mají nárok na náhradu škod způsobených hrabošem.

Další informace jsou uvedeny v příloze, v případě dotazů se obraťte na kontaktní osobu krajského úřadu: Ing. Jarmila Jandová, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel.: 475 657 130.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru