Modlanští adoptovali tři píšťaly nových Svatovítských varhan
Ilustrační foto
Teplice

Modlany – Modlanští adoptovali tři píšťaly budoucích Svatovítských varhan v pražské katedrále sv. Víta. Obec se tím zapojila do celostátní výzvy Nadačního fondu Svatovítské varhany, kterého cílem je získat prostředky na výstavbu nových varhan pro Pražskou katedrálu. Na akci už několik let přispívají soukromé osoby, právnické subjekty, organizace, banky, samosprávy a v polovině května se fondu podařilo vybrat už cca 84.875.000 korun, což je 96 procent z celkové potřebné částky!

Zastupitelé Modlan poskytnutí daru na výrobu varhan ve výši 60 tisíc korun, jehož prostřednictvím obec adoptovala tři píšťaly, odsouhlasili na svém posledním zasedání. Jméno Modlan tak bude spolu s jmény všech, kteří na varhany finančně přispěli a stali se donátory konkrétní píšťaly, zapsané v památeční knize. Ta bude trvale uložená u nových Svatovítských varhan. Od nadačního fondu za svůj peněžní dar obdrží donátoři rovněž symbolickou píšťalu s certifikátem.

Původní varhany Svatovítské katedrály byly postavené ve 30. letech minulého století. Vzhledem k jejich nedostatkům, nekvalitě odvedené práce, celkově malému hudebnímu rozsahu a akusticky nevhodným umístěním pod nízkou klenbou, nejsou ovšem důstojným nástrojem pro symbol české státnosti a svobody, kterým Pražská katedrála je. Výstavba nových varhan už finišuje v režii renomované varhanářské firmy Gerharda Grenzinga, která má zkušenosti z více než dvou stovek podobných projektů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru