Požár v Českém Švýcarsku v roce 2022. Foto: HZS ČR
Teplice

ČR - Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna bylo schválení rámcového programu 114 43 „Pořízení vrtulníků pro letecké hašení a plnění úkolů v oblasti IZS“. Tento program počítá s pořízením 6 vrtulníků primárně určených k leteckému hašení požárů a pro záchranné práce, z nichž tři by měla zafinancovat Evropská unie v rámci systému RescEU. 

Ministerstvo vnitra ČR od Evropské unie obdrželo finance na jeden vrtulník a o finanční prostředky na další dva zažádalo. Tři zbývající vrtulníky, které by měla využívat i Policie České republiky, budou financovány z národních zdrojů a v současnosti probíhají jednání o zahrnutí těchto nákladů do výdajů na obranu.  

„Na požáru v Českém Švýcarsku se jednoznačně ukázalo, jak potřebné a o kolik efektivnější jsou v rámci zajištění leteckého hašení vrtulníky s možností použití velkého objemu hasební vody, nejméně 3000 litrů a více. Pořízení těch šesti nových vrtulníků rozhodně zvýší bezpečnost občanů v Česku,“ řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR, genpor. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA.

"V tuto chvíli má Hasičský záchranný sbor ČR k dispozici vždy minimálně dva vrtulníky Bell 412 Policie ČR s bambivaky o objemu 900 litrů. Služba je zabezpečena ze dvou základen, v Praze a Brně. Pro letošní rizikovou sezónu bude letecké hašení opět zajištěno také dvěma dalšími vrtulníky s bambivaky o objemu 3000 litrů. Na zajištění této služby Ministerstvo vnitra ČR již vypsalo zakázku. Nově bude tato technika k dispozici na tři měsíce místo dvou, tedy od půlky června do poloviny září. Celkem 75 % nákladů pokryje Evropská unie," uvedl mluvčí HZS ČR Martin Kavka.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru