Zastupitelstvo schválilo sto tisíc korun pro farnost
Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Novosedlice – Zastupitelé Novosedlic souhlasili s přidělením dotace pro Římskokatolickou farnost Novosedlice ve výši 100 tisíc korun ve prospěch poutního kostela sv. Valentina. Dotace, určená farnosti pro letošní rok, půjde z rozpočtu obce. S jejím poskytnutím souhlasilo všech dvanáct přítomných členů zastupitelstva na posledním zasedání.

Starosta Radoslav Bartůněk před projednáváním žádosti zmínil aktivity faráře Prokopa Patrika Maturkaniče, který podle jeho slov požádal o příspěvek také ostatní obce. Bartůněk vysvětlil, že tak může lépe dosáhnout na státní dotaci. Zastupitelka Zuzana Müllerová připomněla, že v loňském roce žádal farář o příspěvek na kostelní lavice. Podivovala se nad tím, že není zřejmé, zda jde o investiční nebo neinvestiční dotaci a také, že není stanoven její přesný účel. „Modernizace a oprava jsou investice,“ upozornila zastupitelka.

Podle Miliče Kočiny žádá farnost o peníze každý rok. Zajímalo ho, zda kontrolní výbor sleduje, jak se s dotacemi nakládá. „Myslím, že už by mohli brzdit,“ dodal ke každoročním žádostem farnosti o dotace zastupitel. Jan Hajný se připojil poznámkou, že by se záležitost neměla schvalovat, dokud není zřejmé, zda jde o dotaci investiční nebo neinvestiční. Přidělení dotace ale podpořil. „Kostel je dominantou obce. Peníze na to máme, tak proč nepřispět.“

Starosta Bartůněk zdůraznil, že pro schválení dotace není v daný moment důležité, jestli jde o investiční nebo neinvestiční dotaci. Zastupitelé musí v první řadě rozhodnout o uvolnění částky z rozpočtu obce. Smlouva, jak dodal Bartůněk, se stejně schvaluje až na radě. Starostu podpořila i zastupitelka Věra Součková, která vyzdvihla práci faráře Maturkaniče pro obec.

Poutní kostel sv. Valentina pochází z druhé poloviny 15. století, věž byla přistavěna asi roku 1603. Z tohoto období pocházel také veliký zvon. Druhý zvon byl ulit z roku 1786, oba byly zničeny za druhé světové války. Do dnešní podoby byl kostel zbudován stavitelem Christianem Lagrerem z Teplic v roce 1710. Vedle kostela stojí zvonice, která mívala 3 zvony. Její střecha má cibulovitý tvar a je pokrytá šindelem. V kostele jsou 3 oltáře a varhany od Franze Predigera z Albrechtsdorfu. Kolem kostela býval hřbitov, který od roku 1899 nahradil hřbitov nový.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru