Greenpeace: Lidé poslali proti rozšíření dolu Bílina tisíce připomínek. Dnes se můžete vyjádřit i osobně
Ilustrační foto
Teplice

Bílina - Proti plánovanému rozšíření velkolomu Bílina za původní územní ekologické limity těžby v severních Čechách se vymezilo 4.451 lidí. Právě tolik připomínek k dokumentaci vlivů, které by na životní prostředí mělo rozšíření těžby, obdrželo ministerstvo životního prostředí přes webovou platformu www.spoluprotiuhli.cz. Informuje o tom česká pobočka Greenpeace.

Podávání připomínek je součástí procesu vyhodnocování vlivů na životní prostředí EIA. Signatáři požadují, aby ministerstvo buď vrátilo dokumentaci k rozšíření dolu těžařům k přepracování, protože v ní chybí analýza dopadů na klima, nebo aby ministerstvo rovnou vydalo k záměru negativní závazné stanovisko.

“Tak obrovský zájem o posílání připomínek nás mile překvapil. Myslím, že už nyní můžeme s klidem říci, že více lidí se do procesu EIA v souvislosti s těžbou surovin nikdy předtím nezapojilo. A to samozřejmě nemáme přehled o lidech, kteří posílali připomínky poštou či datovou schránkou, kterých by podle našich odhadů mohly být desítky. Je vidět, že s prolomením územních ekologických limitů a rozšířením velkolomu Bílina se spousta lidí nesmířila,” uvedl Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace Česká republika.

Proces hodnocení vlivů rozšiřování dolu na životní prostředí bude pokračovat ve středu 12. prosince veřejným projednáním v kulturním centru Repre v Mostě. Lidé se zde mohou od 15 hodin k případnému rozšíření dolu Bílina vyjádřit osobně. V rámci celého povolovacího procesu, který zahrnuje desítky správních řízení a podle odhadů Greenpeace bude trvat několik let, je to vedle zasílání připomínek jediná příležitost, kdy se může do projednávání věci zapojit širší veřejnost.

Obsáhlé připomínky o délce 33 stran podala v zákonné lhůtě i organizace Greenpeace. Ta již dříve upozornila, že zpracovatel nezahrnul do analýzy vliv spalování vytěženého uhlí na klima. Jde přitom o nejvýznamnější negativní dopad, který by těžba za limity na Bílině měla.

Zpracovatel dokumentace tvrdí, že počítat vliv spalování uhlí na klima při rozšiřování dolu je zbytečné, protože již tento vliv byl posuzován u zdrojů, které bílinské uhlí spalují.

V lomu by se mohlo v další etapě rozšíření těžit až do roku 2050.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru