VIDEO: Lidé nevěří měřením na Celiu. Takto prý vypadá čistička vzduchu po požáru na skládce
Nečistoty z čističky vzduchu v dětském pokoji. Foto: čtenář
Teplice

Mostecko – Lidé na Mostecku jsou skeptičtí k prezentovaným dosavadním výsledkům měření čistoty ovzduší, které byly prováděny při velkém požáru na skládce Celio.

Měření hasičů nepotvrdila zvýšená množství nebezpečných látek. Na výsledky měření Unipetrolu se čeká. A další měření budou probíhat ještě během týdne. Zatím ale nikdy nebyly škodliviny po požáru na skládce mezi Mostem a Litvínovem prokázány. Alespoň oficiální místa to nikdy neprezentovala.

Lidé podobným závěrům nevěří. Do redakce přišla fotografie, která má být důkazem znečištěného ovzduší. „Požár na Celiu prý není škodlivý. A tak celkově zde máme zdravé ovzduší. Čistička vzduchu z dětského pokoje,“ okomentoval snímek čtenář, který nám jej zaslala. Redakce nemůže potvrdit autenticitu snímku.

Udělali jsme ale malý test. Ze tří redakčních vozidel bílé barvy, která byla před požárem umytá a byla zaparkovaná v Litvínově a na Meziboří, jsme udělali stěr vhlčeným ubrouskem. Zůstala na něm černá špína. Může jít o saze spadlé po požáru. Stejně tak ale může jít o běžné znečištění ovzduší, které zde na severu Čech dýcháme. Ať tak, či onak, ve vzduchu tu stále máme pořádné „dobroty“.

https://www.youtube.com/watch?v=OagEhGKhnho

Spad, který by měl souvislost s požárem, by mohla potvrdit akreditovaná měření. V okolí Litvínova i Mostu již probíhá měření škodlivin, které se po požáru na skládce Celio mohly dostat do ovzduší. Vedení Litvínova si měření objednalo na základě jednání s oddělením krizového řízení krajského úřadu, v Mostě nařídilo měření až vedení kraje spolu s krajským odborem životního prostředí. Oba průzkumy kvality vzduchu v okolí měst budou stát zhruba 20 tisíc korun denně a půjdou z rozpočtu kraje. Výsledky nebudou známy dřív než za několik dní.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru