V poledne se rozezní sirény k uctění památky tří českých vojáků, kteří zemřeli v Afghánistánu
Vojáci zabití na zahraniční misi. Foto: Ministerstvo obrany ČR
Teplice

ČR - Premiér České republiky Andrej Babiš rozhodl o celonárodním symbolickém uctění památky tří vojáků české armády zabitých v neděli 5. srpna 2018 v Afghánistánu.

Symbolické uctění památky proběhne ve středu 8. srpna 2018 přibližně ve 12 hodin, kdy se na celém území České republiky rozezní jednotný systém varování a vyrozumění (tzv. sirény).

Zvuku nebude předcházet žádné upozornění či doprovodný text. Bude se jednat o souvislý nepřerušovaný tón v délce 140 sekund.

Hasičský záchranný sbor ČR zabezpečí spuštění systému varování a vyrozumění. Sirény budou spuštěny ze 14 krajských operačních středisek HZS ČR, rozezní se více jak 8000 koncových prvků tohoto systému po celé České republice.

Lidé si tak mohou připomenout památku českých vojáků, kteří zahynuli při plnění bojových povinností v rámci alianční mise.

Naposledy se „pietním“ tónem rozhoukaly sirény dne 23. února 2017, v den pohřbu hasiče HZS hl. m. Prahy pprap. Jana Odermatta, který se smrtelně zranil při požáru lakovny v obci Zvole.

Ostatky vojáků budou do České republiky přepraveny ve středu v odpoledních hodinách. Před budovou Generálního štábu na Vítězném náměstí v Praze 6 bylo vytvořeno pietní místo. Na všech útvarech a ve všech armádních zařízeních byly staženy státní vlajky na půl žerdi.

5. srpna 2018 okolo 3.50 hodin našeho času došlo při patrole v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parwan k útoku sebevražedného atentátníka. V uvedenou dobu prováděla pěší patrola běžnou činnost ve stanoveném prostoru. Následkem výbuchu utrpěli tři čeští vojáci, rotný Martin Marcin (1982), desátník Kamil Beneš (1990) a desátník Patrik Štěpánek (1993), smrtelná zranění.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru