Osecké bludiště v korunách stromů dostalo ocenění v anketě Dřevěná stavba roku
3D bludiště v korunách stromů. Foto: Dřevo pro život
Teplice

Osek - 3D bludiště v korunách stromů v Oseku na Teplicku se umístilo na druhém místě v kategorii velkých dřevěných hřišť v anketě Dřevěná stavba roku 2017. O výsledcích hlasování informovala v tomto týdnu vedoucí projektu Dřevo je cesta Tereza Poláková.

Vítěze vybírala odborná porota a široká veřejnost v 8 soutěžních kategoriích. „Cílem ankety, kterou pravidelně vyhlašujeme, je podpořit dřevo jako naši významnou obnovitelnou surovinu,“ vysvětluje ředitel Nadace dřevo pro život Stanislav Polák. V anketě soutěžilo 113 dřevěných staveb a veřejnost jim poslala rekordních 49 241 hlasů.  Kompletní výsledky jsou zde.

Vítězové ankety získali voňavý dubový diplom, poukaz na 10 000 Kč a titul Dřevěná stavba roku v dané kategorii. Vyhlášeni byli 23. března na zámku ve Křtinách u Brna. Ze zájmu o tuto anketu je patrné, že obliba dřevěných staveb v České republice roste, což je z pohledu ochrany životního prostředí dobrá zpráva.

Popis oseckého hřiště

Unikátní dětské hřiště s příznačným názvem 3D bludiště spatřilo světlo světa v létě 2015 ve městě Osek. Stavba na vzrostlých dubech poblíž místního koupaliště vyrostla v rekordní době 3 týdnů. Jedná se o opravdu jedinečnou atrakci určenou pro celou rodinu. 3D bludiště je dvoupatrové hřiště skládající se z 15 domečků a 16 lávek s rozmanitými herními prvky a lanovými překážkami. V prvním patře 3 – 4 m nad zemí najdeme 6 dřevěných lávek s jednoduššími síťovými prvky, ve druhém patře, až 7 m nad zemí, nás čeká 8 těžších překážek. Celková délka bludiště je 110 m, nástup do prvního patra je tvořen točitým schodištěm a pro pohyb mezi patry slouží důmyslné prolézačky. Hlavním materiálem stavby je masivní modřínové dřevo použité na lávkách, podlahách i obkladech domečků, hlavní nosné konstrukce jsou ocelové, aby snesly velké zatížení.

O anketě

Dřevěná stavba roku je soutěžní anketa dřevěných staveb, ze kterých si vyberete. Cílem ankety je ukázat dřevo jako významný obnovitelný stavební materiál. Jeho využíváním chráníme neobnovitelné zdroje, a tím i naše životní prostředí.

Anketa představuje dřevěné stavby ve všech jejich podobách a je unikátní svým zaměřením výhradně na dřevo. Soutěžící se mohou hlásit do 8 soutěžních kategorií: Dřevěná hřiště - malá, Dřevěná hřiště - velká, Dřevěné konstrukce - návrhy, Dřevěné konstrukce - realizace, Moderní dřevostavby - návrhy, Moderní dřevostavby - realizace, Roubenky a sruby - realizace, Dřevěné interiéry - realizace.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru