Výstava představí novou publikaci Jitky Bažantové o mstišovské sklárně
Foto: archiv Jitky Bažantové
Co se chystá

Teplice – Ve čtvrtek 27. února v Rokokovém sále Regionálního muzea v Teplicích, představí Jitka Bažantová od 17 hodin svoji novou publikaci Sklo ze Mstišova 1956-1964. Autorka je kurátorkou sbírek užitého umění teplického muzea a její nová kniha přibližuje historii produkce sklárny ve Mstišově, která se proslavila na celém světě zejména dekorativními výrobky z hutního skla. Na čtvrteční vernisáži bude nová publikace pokřtěná.

V 60. letech minulého století se ve mstišovské sklárně vyrábělo hutně tvarované, různě barvené sklo, které si svým nevšedním designem získalo řadu příznivců. Výrobky byly prezentované na domácích i zahraničních výstavách. Například na Libereckých výstavních trzích, Trienále v Miláně, EXPO v Bruselu, na výstavě Československé sklo v Moskvě, EXPO v Montrealu nebo v Ósace. O výrobcích sklárny bychom našly zmínky v řadě československých a zahraničních periodicích a odborných časopisech.

Kniha Jitky Bažantové je určená pro odbornou i laickou veřejnost a zájem o ní určitě projeví i řada sběratelů. Publikace obsahuje fotografie výrobků jako byly vázy, mísy, různé košíčky, ale také kupříkladu svícny. Nechybí medailony návrhářů, informace o produkci, historii sklárny a o technologii výroby. Návštěvníci vernisáže budou mít možnost si knihu koupit přímo od autorky. Pro ostatní zájemce bude k dispozici ve foyer teplického zámku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru