Oblíbený park zámku Krásný Dvůr prošel obnovou, návštěvníci se dočkali nové naučné stezky
Foto: Zámek Krásný Dvůr
Výlety

Zámek Krásný Dvůr – Před letošním létem byl dokončen projekt „NKP Krásný Dvůr – obnova drobných staveb v zámeckém parku“ spolufinancovaný z Integrovaného regionálního operačního programu. O obnovu se velmi zasloužila místní akční skupina Vladař, která o dotaci požádala. Rekonstrukce se dočkaly tři památky podél potoka Leska, a to Ptačí voliéra, kamenná lavička se schody a Gloriet, v němž se už 1. července konal slavnostní koncert s názvem Sólo pro violu. 

Návštěvníci parku se díky rekonstrukci tří zmíněných prvků mohou těšit z nového prohlídkového okruhu. Formou edukačního programu se zájemci seznámí s rolí vodních a přírodních prvků a staveb drobné zahradní architektury v krajinářské tvorbě období romantismu. Okruh bude nabízen v návštěvní sezoně pravidelně jednou měsíčně, a navíc také při speciálních příležitostech a akcích.

Stavební práce probíhaly v letech 2021 a 2022, zasáhly do nich covidové restrikce i nečekané problémy s konstrukcí projektů. Přesto se vše stihl dokončit včas.

Ptačí voliéra se dočkala opravy nosných dřevěných prvků konstrukce, nátěru a nově stojí na kamenném soklu. Dohromady také ladí všechny drátěné výplně a obnovy se dočkala i střecha. Brzy se do ní vrátí zpěvní ptáci.

K restaurované kamenné lavičce s nově položenou valounovou dlažbou v okolí vedou obnovené schody. Gloriet rozzářil nový nátěr sloupů, stěn a kupole, opraveny se dočkala střešní krytina, do krásy se vylouply i očištěné schody, poškozené prvky zmizely, nahradily je nové. Kolem Glorietu je také nově zpevněná plocha. 

Celková částka na realizaci projektu dosáhla hodnoty 2,7 milionu korun. Z evropské dotace bylo čerpáno 2,1 milionu. Rozdíl pokryl Národní památkový ústav.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru