VIDEOREPORTÁŽ: Muzeum v Mostě funguje už 130 let. Bylo vzorem i pro Chomutov a Teplice
Oblastní muzeum v Mostě. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most – Historie muzejnictví v Mostě sahá 130 let nazpátek. Významné výročí si Oblastní muzeum v Mostě připomíná právě v letošním roce. I když nyní patří pod správu Ústeckého kraje, zůstává úzce spjato svojí tradicí a historií se svým městem.

Popud na vznik městského muzea a v té době i městského archivu vyšel prvotně z úřadu starosty města Mostu a jeho starosty Carla von Pohnerta. V mosteckých novinách Brüxer Zeitung vyšla 21. 3. 1888 výzva k založení muzea. Starosta apeloval na občany města, aby dary pro novou muzejní instituci ukázali své patriotické cítění a jeho občané a návštěvníci se mohli seznámit s jeho historií a tradicemi. O týden později byla vedena první přírůstková kniha mosteckého muzea.

Most se tak měl také vyrovnat dalším českým městům, které již své muzejní a archivní instituce měla. Mostecké muzeum se posléze stalo i vzorem pro později založená muzea v Chomutově a Teplicích.
V roce 1928 vzniklo v Mostě české Podkrušnohorské muzeum, které však bylo v roce 1938 po zabrání Sudet včleněno pod německé městské muzeum. V roce 1945 pak následovala obdobná situace, ale s muzeem městským.

V 50. letech 20. století došlo k oddělení muzea a archivu. V letech 1964 a 1965 muzeum převzalo i sbírky Městského muzea v Litvínově a Muzea v Hoře Svaté Kateřiny.

V roce 1978 muzeum opustilo své původní prostory a po dvou stěhováních nakonec našlo nové působiště v bývalé budově německého mosteckého gymnázia a následně průmyslové školy, kde sídlí dodnes.

Poslední velkou změnou bylo, když v důsledku nové správní reformy v roce 2000 přešlo ze správy města, respektive okresu Most, pod správu Ústeckého kraje.

Historii muzea připomíná dynamická jubilejní výstava Oblastního muzea v Mostě a Státního oblastního archivu v Litoměřicích – Státního okresního archivu Most a statutárního města Mostu.

Co je tam k vidění? Historie muzeí na Mostecku, nejzajímavější sbírkové předměty a jejich příběhy. Výstava bude pravidelně obměňována a doplňována. Potrvá do 31. prosince 2018.

S využitím materiálů Oblastního muzea v Mostě.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru