Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Krupka – V komunitním centru Olympie v Krupce se o víkendu konal Herní festival. Pro fanoušky počítačových her a nových technologií akci pořádá už osmým rokem nezisková organizace CZLAN. Šest předešlých ročníků se podle místopředsedy spolku Tomáše Tomana porůznu stěhovalo po Ústeckém a Karlovarském kraji.

„CZLAN je spolek nadšenců do počítačových her a různých technologií. Kromě toho, že pořádáme festivaly, jako ten v Krupce, máme také výukové programy. Spousta našich členů pracuje v různých příspěvkových organizacích, jako jsou domy dětí a mládeže nebo knihovny. Tam učí děti programovat, pracovat se 3D tiskárnami a podobně,“ přibližuje aktivity spolku Toman.

Foto: Ilona Kaulfuss

Cílem herního festivalu je podle jeho slov dostat děti z domova od počítačů do kolektivu. „Jde o sociální interakci mezi dětmi. Děti jdou po festivalu ven a povídají si o tom, co zažily, komunikují. Komunikují jinak, než kdyby komunikovaly přes internet.“ Pro děti byly na festivalu připravené herní počítače, ale také herní konzole s velkoplošnou obrazovkou, kde si mohly vyzkoušet řízení automobilu nebo letadla.

Foto: Ilona Kaulfuss

Na poznámku, že děti dostane spolek od počítače vlastně k jinému počítači, Tomáš Toman reagoval slovy, že jde o druh popkultury, která se neustále rozvíjí. Vyčlenit ji z budoucnosti není podle něj možné, stejně tak, jako před ní zavírat oči. „Počítače zkrátka patří k současné době. Takže se děti snažíme vytáhnout z domova, aby byly alespoň v komunitě svých kamarádů.“

Foto: Ilona Kaulfuss

Krupský herní festival nebyl ale jenom o počítačích. Zájemci si mohli vyzkoušet různé pohybové hry. „Máme nejnovější brýle, které nabízejí možnosti rozšíření virtuální reality.  Do budoucna by tak mohla fungovat třeba i virtuální kancelář. Jednoduše si vezmete celou kancelář s sebou domů. Na malém prostoru tak získáte velký prostor. Je to sice trochu hudba budoucnosti, ale takhle nějak to bude,“ tvrdí Toman.

V patře centra Olympie se sešli nadšenci, kteří se věnují specializovaným strategickým hrám s miniaturami, Warhammer nebo Star Wars. Každý z hráčů má sestavenou svoji vlastní armádu. Hry mají relativně složitá a komplexní pravidla. Jsou kolem nich vytvořené světy příběhů, mystiky a mezi hráči se na stole odvíjejí fantastická bojová střetnutí. Ve hrách se dokonce konají mistrovství republiky, mistrovství Evropy i mistrovství světa.

Foto: Ilona Kaulfuss

Stěžejní akcí, na kterou se do Krupky o víkendu sjeli počítačoví hráči v pětičlenných týmech z celé republiky, byl republikový turnaj ve hře DOTA2. Dorazili lidi z Brna, Prahy, Ostravy a dalších měst. „Akce funguje ve stylu LAN party, což znamená přines si vlastní počítač a hraj. Lidé jsou vybavení kromě počítačů karimatkou, spacákem a spí na místě,“ přiblížil atmosféru soutěže Tomáš Toman. Vítězství z letošního turnaje CZLAN challenge 2024 vybojoval tým Hobiti z Prahy, pod vedením kapitána Lukáše Sýkory. 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru