VIDEOREPORTÁŽ: Takto se dává na stometrový komín sokolí budka. Ohroženým dravcům se v průmyslových areálech nebývale daří
Instalace sokolí budky ve stometrové výšce. Foto: e-deniky.cz
Zajímavosti

Kladno, ČR - 116 metrů vysoký komín bývalé elektrárny 2 v areálu Poldi v Kladně bude mít nové vzácné obyvatele. Věří v to ornitologové i skupina Sev.en, která v Kladně provozuje teplárnu a část tohoto areálu má pronajatou. V téměř závratné výšce nad krajinou mají vyvádět mladé sokoli stěhovaví.

„Budka by měla být zhruba sto metrů vysoko, což je pro sokoly ideální výška. Doufám, že si to budou myslet i sokoli. A při instalaci se již objevil sameček sokola, což je velmi dobré znamení. Takže doufám, že celý pár bude poblíž a ještě v letošním roce by mohli zahnízdit. To by bylo skvělé,“ uvedl ornitolog Václav Beran ze spolku Alka Wildlife.

Umístit budku do takové výšky není úplně snadný úkol. Vše potřebné se musí dopravit na ochoz komínu ručně.

https://www.youtube.com/watch?v=f3Oz6xHWIu0

„Máme sokolí budky v obou našich elektrárnách. V Elektrárně Počerady i Elektrárně Chvaletice. Sokoli tam velmi dobře prosperují, vyvádějí mladé a my doufáme, že totéž se stane i tady v Teplárně Kladno,“ uvedla Eva Maříková, mluvčí Teplárny Kladno.

Hlavně severozápad Česka ukazuje, že lidské průmyslové stavby jsou pro tento kriticky ohrožený druh dravce vhodné. „Dívali jsme se na naše dlouhodobá data, párů nám na stavbách hnízdí už třicet. Překvapivě je hnízdní úspěšnost sokolů na stavbách vyšší než v přírodě, a to až o třicet procent. V přírodě bývá úspěšnost zhruba šedesát procent, v lepším případě, na stavbách je to až 90 procent. A je to tím, že je tu naprostý klid a paradoxně i více potravy,“ hodnotí Václav Beran prostředí, kde bývají sokolí budky umístěné.

Sokoli začínají hnízdit obvykle na konci března. Snesou vajíčka, měsíc na nich sedí a potom se zhruba 40 dní starají o mladé. „V té době, kdy mláďata budou 10 až 30 dní stará, tak bychom rádi vylezli znovu nahoru, nasadili jim kroužky a potom zjišťovali, co se s nimi bude dít dál,“ dodává ornitolog.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru