Chátrající a několikrát vykradený kostel v Bořislavi dostal šanci
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Bořislav – V bořislavském kostele se v sobotu 3. prosince od 17 hodin konal druhý z adventních koncertů. Jedna z akcí, jejímž prostřednictvím chce tamní Spolek pro záchranu kostela sv. Kateřiny v Bořislavi upozornit na špatný stav sakrální památky a současně zapojit veřejnost do jeho záchrany. Na sobotním koncertu, který přitáhl kolem stovky návštěvníků z obce i z okolí, se představilo Duo Viróza a pěvecký sbor Raudyt.

Další, v pořadí již třetí z adventních koncertů v kostele sv. Kateřiny, je naplánovaný na pátek 9. prosince, rovněž od 17. hodiny. Na programu tentokrát bude hudební vystoupení dětí ze žalanské mateřské a základní školy, po kterých přijde na řadu skupina Jarmark. Poslední ze čtveřice letošních adventních koncertů se uskuteční v sobotu 17. prosince ve stejnou hodinu. Kromě vystoupení pěveckého sboru Komoráček budou mít návštěvníci možnost vyzvednutí betlémského světla.

0512tpikkz1

Foto: Ilona Kaulfuss

Římskokatolický barokní kostel sv. Kateřiny Alexandrijské v Bořislavi byl postavený na místě bývalého svatostánku (první zmínka z roku 1352) ve 20. letech 18. století. Jeho stavitelem byl Christian Lagler. Kostel stojí v areálu bývalého hřbitova, je obehnaný zdí a byl několikrát vykraden. Naposledy v roce 1993. Po zásahu státní bezpečnosti proti zdejšímu děkanovi Franzi Sittemu v roce 1960, zůstal kostel opuštěný a chátral.

0512tpikkz3

Foto: Ilona Kaulfuss

Pro zájemce, kteří by chtěli záchranu kostela podpořit, jsou potřebné informace, včetně čísla transparentního účtu k dispozici na webových stránkách spolku: https://nezborkaterinu.cz/

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru