V teplické zahradě rozkvetl kolovník. Připomíná vám jméno jeden známý nápoj?
Kvetoucí kolovník. Foto: Botanická zahrada Teplice
Zajímavosti

Teplice - V botanických zahradách naleznete podobné kouzlo jako v přírodě. Všechno není nutně naservírované přímo před zraky návštěvníků a člověk musí zažít dobrodružné pátrání, zdali někde něco nekvete nebo neplodí. Přesně takovou radost  udělal v Botanické zahradě Teplice kvetoucí kolovník Cola anomala, až 28 metrů vysoký strom pocházející ze západního Kamerunu.

"Semena kolovníku mají vysoký obsah kofeinu. Z příbuzného kolovníku zašpičatělého (Cola acuminata) se ze semen získával extrakt, který se přidával do jednoho světoznámého nápoje a promítl se i do jeho dvouslovného názvu. Jeho první část má taktéž svůj původ v botanice, ale to už by byl zase příběh o jiné rostlině," říká ředitel botanické zahrady Petr Šíla.

Dnes se kolovník využívá ve farmacii k výrobě povzbuzujících preparátů a není problém sehnat ve zdravé výživě mletý kolový ořech (stačí do vyhledávače zadat „mletý kolový ořech“). Ten se užívá ve formě nálevu, který má tmavou a nasládlou chuť. Mezi domorodci v Africe jsou kolové oříšky vyhledávanou pochoutkou s vysokým obsahem škrobu a povzbuzujícími účinky.

Celý rod Cola (česky kola nebo kolovník) patří do čeledi Malvaceae (slézovité) a pochází z nížinných a horských lesů v tropické Africe. Počet druhů se udává mezi 100 a 125, přičemž nejvíce se využívá Cola acuminata a C. nitida.

Kolovník C. anomala roste naproti křížovkářskému záhonu v sekci Afrika. Kolovník zašpičatělý (C. acuminata) naleznete přímo v křížovkářskému záhonu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru