FOTO: Předpověděly děti z Mostu budoucnost? Slunce na plotu domova důchodců připomíná koronavirus
Jedno z vypodobnění viru a Slunce na plotě domova pro seniory v Mostě. Koláž: e-deniky.cz
Zajímavosti

Most – Obrázek toho sluníčka už obkroužil republiku. Zveřejnil jej před měsícem, kdy se v Česku objevily první případy nového koronaviru, digitální umělec TMBK. Jen na instagramu má 300 tisíc sledujících. Čím je kresba na plotu domova důchodců v Mostě poblíž místního Kauflandu tak zvláštní? Nápadně připomíná model čínského viru.

V komentářích pod sluncem se objevují taková pojmenování, jako třeba „koroníčko“. Faktem je, že obrázek namalovaly na jedno z polí plotu děti z 18. ZŠ v Mostě, která má takovéto Slunce i ve svém logu. Když malba vznikla, psalo se září 2016, tedy tři a půl roku před nynější koronavirovou krizí. Různými Slunci bylo pomalováno čtyřicet panelů plotu, ostatní obrázky jsou ale „tradičnější“.

Na Mostecku je aktuálně 11 případů nemoci, kterou koronavirus způsobuje. Dalších jedenáct je na sousedním Litvínovsku. Veřejně není znám žádný případ, že by zde nemoc měl některý z klientů domovů pro seniory.

Dalším faktem je, že obrázek, byť v dnešní době třeba i zvláštně působící, zcela nic nenaznačuje. Z mosteckých domovů pro seniory se staly takřka nedostupné pevnosti. „Městská správa sociálních služeb musela přistoupit k opatřením, která do nejvyšší míry zamezují šíření koronavirové infekce,“ říká náměstkyně primátora Markéta Stará, do jejíž gesce patří sociální oblast. Více o opatřeních v Mostě v reportáži.

https://www.youtube.com/watch?v=NVMjLod3Yp0

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru