Zemědělské rekultivace si se suchem poradily. Tráva tu zůstává zelená i během léta
Příprava sena. Foto: Sev.en Energy
Zajímavosti

Most - Zemědělské rekultivace v okolí lomu Vršany, patřícího do skupiny Sev.en Energy, vzdorují suchu a oproti celorepublikovému trendu se letos na polích kolem lomu sklidilo o dvacet procent více obilí než v loňském roce.

Půda na polích v okolí Vršan zvládá suchá a horká léta bez větších problémů. Dobře provedená zemědělská rekultivace tak konkuruje ryze zemědělské krajině, ve které úrodu na polích ničí nedostatek půdní vláhy. Společnost Rekultivace, která o pole pečuje, neměnila nijak zásadně ani skladbu plodin. „Nehraje to zas až takovou roli. I když je pravda, že v minulosti jsme pěstovali více travin a nyní převažuje vojtěška, protože si dokáže získávat dusík a svými kořeny dosáhne pro vodu do větší hloubky. Staráme se o zhruba 600 hektarů zemědělských rekultivací, přičemž na polovině této rozlohy pěstujeme obiloviny,“ uvedl Tomáš Šolar, ředitel společnosti Rekultivace. Nejhojněji na rekultivačních polích rostou pšenice, ječmen a oves. Největší část úrody putuje do výkupu zemědělských plodin.

Na loukách na rekultivacích zůstává tráva zelená i v průběhu léta. Počasí proto nijak zásadně negativně neovlivnilo ani produkci sena, kterého mají Rekultivace dostatek a dokonce mohou stále vzácnější a chovateli žádanější seno prodávat.

O využití území po těžbě k pěstování zemědělských plodin se rozhoduje ještě před tím, než se vůbec začne těžit. Záměr je součástí dokumentace, kterou těžební společnosti zpracovávají pro úřady a státní orgány už při jednání o povolení k těžbě a v průběhu těžební činnosti ho pravidelně aktualizují. O tom, zda se plocha využije k zemědělské rekultivaci, rozhoduje celá řada faktorů, včetně vlastností daného území. Zemědělské rekultivace se proto objevují spíše v okolí Vršan, naopak lom Československá armáda obklopuje více lesnická a ostatní rekultivace.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru