FOTO DNE: Rypadlo vykráčelo až nad šachtu, obří stroj je teď vidět i ze silnice
Velkorypadlo na hraně lomu Bílina. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Braňany – Poněkud neobvyklý pohled se v těchto dnech nabízí řidičům, kteří jedou mezi Braňany a Mariánskými Radčicemi nedaleko lomu Bílina.

Na jeho hranu vykráčelo rypadlo K 10000. To je největším kolesovým rypadlem v Česku. Jeho číselné označení odkazuje k maximálnímu teoretickému výkonu deseti tisíc metrů krychlových za hodinu těžené skrývky. Na dole Bílina pracuje od roku 1978. Váží šest tisíc tun. To je pětkrát tolik, kolik váží velké rypadlo na těžbu uhlí KU 300. A je to také desetkrác více, než je vzletová hmotnost největšího dopravního letadla na světě, Airbusu A380.

Dno hnědouhelného lomu Bílina je nejníže položeným místem v Česku, odkud můžete volně pozorovat nebe. Přes rypadlo teď můžete kuriozně vidět Milešovku, nejvyšší kopec Českého středohoří.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru