Nedaleko místa, kde chlapec zemřel, vzniklo krátce po tragické události pietní místo. Foto: redakce
Teplice

Ústí nad Labem, Most – Výslechem svědkyně pokračoval v Ústí nad Labem soud s Michalem Pokutou, který je obžalován z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečného vyhrožování se zbraní. K události, při níž zemřel čtyřletý chlapec, došlo loni v květnu poblíž 14. ZŠ v ulici Rozmarýnová v Mostě.

Soud již vyslechl při dřívějších jednáních obžalovaného, znalcematku zemřelého dítěte, jeho biologického otce a přečetl svědecké výpovědi nezletilých svědků.

Při dnešním líčení vypovídala svědkyně, která sledovala prvotní rozmíšku trojice aktérů, jejichž konflikt měl tragický závěr. Připomeňme, že roztržka se odehrála mezi matkou čtyřletého chlapce, jejím přítelem, který je obžalovaný z tohoto skutku, a jeho biologickým otcem, mužem s italskou státní příslušností. Tento muž napadl na ulici matku svého biologického dítěte, konflikt pokračoval mezi oběma muži a vyvrcholil ve chvíli, kdy biologický otec popadl syna do náručí a začal s ním utíkat, obžalovaný Michal Pokuta muže pronásledoval s nožem v ruce. V jednu chvíli se však muž s dítětem zastavil a otočil k obžalovanému ve chvíli, kdy provedl výpad. Michal Pokuta, který malého chlapce de facto vychovával, jej zasáhl a smrtelně zranil. Více jsme psali ZDE.

Soudce tentokrát zajímalo, co předcházelo tragickým událostem. „Pracovala jsem v restauraci u parkoviště v ulici Rozmarýnova. Měla jsem zrovna pauzu, takže jsem šla kouřit ven. Viděla jsem blondýnku s větším chlapcem, za ní šel muž, bylo jasné podle jeho řeči, že je cizinec, a vedl za ruku malého chlapečka, který plakal. Žena s mužem se hádali, ten muž udeřil ženu tak silně, že upadla na zem. Čekala jsem, jak bude paní reagovat, že zavolám policii, ale ona se po chvíli zvedla a nereagovala vůbec nijak. Otočili se a vydali se stejnou cestou zpět odkud přišli,“ popsala svědkyně první chvíle, kdy si biologických rodičů dítěte všimla. Ani jednoho osobně neznala. Poté zahlédla i později obžalovaného Michala Pokutu, který stál opodál. „Tento muž něco na pána s chlapečkem křičel, nerozuměla jsem co, ale asi ho vyprovokoval, protože ten cizinec pustil chlapce a rozeběhl se za tím druhým mužem, po cestě ještě popadl do ruky dřevěný hranol. Oba zaběhli za panelák. Ta paní se tam s dětmi vydala také,“ uzavřela svoji výpověď svědkyně.

To, co následovalo poté, zaznělo při předchozích líčeních. Při tom posledním byl vyslýchán biologický otec dítěte, muž italské národnosti, který u soudu vystupuje jako poškozený. Původně jej policie navrhla také obžalovat, ale státní návladní toto odmítl. Událost, kdy dle řady svědeckých výpovědí matku svého dítě bil na ulici, nakonec nebyla řešena ani jako přestupek. Před soudem tak vystupuje otec zabitého dítěte jako poškozená osoba. Stejně jako výslech matky byl i tehdejší výslech biologického otce velmi emotivní, soudce muže několikrát pokáral a překladatelka v jeden moment odmítla s mužem nadále z důvodu jeho neurvalého chování vůči ženám spolupracovat.

Soud nařídil další líčení na úterý 14. května, kdy budou vyslechnuti další tři svědci. „V pondělí 3. června, pokud vše půjde hladce, budou přečteny závěrečné řeči a mohl by být vynesen závěr soudu,“ uvedl soudce Martin Parolek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru