OBRAZEM: Tady jíst nechcete! Kvůli mizerné hygieně musela zavřít další restaurace v našem kraji
Grilovací deska znečištěná mastnotou a zbytky potravin. Foto: Krajská hygienická stanice
Zajímavosti

Kadaň - V úterý 5. února provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice ÚK se sídlem v Ústí nad Labem kontrolu v provozovně Restaurace Střelnice v Kadani. Ta sídlí na adrese Čechova 147, Kadaň 432 01 a jejím provozovatelem je pan Tomáš Riliak. Jedná se o restauraci s výrobou hotových a minutkových pokrmů.

V průběhu státního zdravotního dozoru bylo zjištěno, že není dodržována provozní hygiena v rámci celého stravovacího provozu (znečištěné podlahy v chodbách, pavučiny na stěnách, stropech a zařízeních zejména v chodbách, sanitárních zařízeních a skladech potravin, znečištěné vypínače, topná tělesa a dveře). Kontrolou byly zjištěny znečištěné místnosti, které jsou součástí zkolaudovaného stravovacího provozu a dle sdělení provozovatele se nevyužívaly pro žádnou potravinářskou činnost.

"V době kontroly byl v těchto prostorách nepořádek a byl zde subjektivně cítit silný zápach. Kontrolou byla zjištěna silně znečištěná zařízení, se kterými přicházejí potraviny do styku (kuchyňský robot znečištěný zaschlým těstem a rzí, topinkovač znečištěný zbytky potravin, mrazicí zařízení znečištěné zbytky potravin, grilovací deska a fritéza znečištěné mastnotou a zbytky potravin). Byla zjištěna stavebně technická závada. V době kontroly byl prostor kuchyně subjektivně nedostatečně odvětrán, přestože byla nad varným blokem instalována digestoř, VZT zařízení nebylo funkční," stojí ve zprávě krajských hygieniků.

0702restaurace3

Foto: Krajská hygienická stanice ÚK

Prostory kuchyně jsou bezokenní, byly zde cítit pachy z vaření, na stěnách ve spárách mezi obklady a na stropě byly zjištěny žluté nánosy mastnoty a na stropě mokré skvrny. V kuchyni v ohřevné vaně byly v době kontroly opakovaně ohřívány hotové pokrmy a přílohy z předešlých dní, přestože provozovna nemá k dispozici šokový zchlazovač. "Pokrmy určené k výdeji neměly dostatečnou teplotu pro jejich bezpečné uvádění do oběhu. Byla provedena jejich okamžitá likvidace," dodávají hygienici.

Zjištěný stav nevylučuje možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, může dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním. Proto bylo rozhodnuto o uzavření provozovny až do odstranění závad. Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny.

Za zjištěné nedostatky bude provozovateli uložen finanční postih.

0702restaurace1

0702restaurace4

0702restaurace5

Foto: Krajská hygienická stanice ÚK

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru