Cvičení, výuka jazyků nebo káva. Vše za symbolický poplatek či zdarma. Osečtí senioři nemusejí sedět doma
Společenské centrum je v provozu již 2 roky.
Teplice

Osek - Dopoledne zní základní školou v Hrdlovské ulici hlahol dětí, odpoledne je vystřídají ti nejstarší. V prostorách školy totiž působí Společenské centrum. „Kdysi prostory využívala škola, pak školka, následně pět let ležely ladem. Současné vedení města si uvědomilo, že je jich škoda. Využití jako centrum pro seniory je ideální. V protějších věžových domech, které patří městu, se totiž postupně byty upravují na bydlení pro nejstarší,“ představuje vedoucí Správy městských sportovišť Petr Šíla významný projekt.

Seniorů v okolí školy žije opravdu hodně, navíc se velice dobře znají. Do okolních domů se totiž nastěhovali lidé z vesnic, které padly kvůli uhlí. „Přijdou si nejen popovídat. Šest až sedm hodin týdně pro ně lektoři vedou zdarma rehabilitační cvičení. Ve skupině je vždy maximálně osm lidí. A velmi si to pochvalují,“ těší mladého muže, který má s centrem velké plány. Městskou pokladnu sice cvičení stojí nemalé peníze, ale radnice toho nelituje. „Celý život platili daně, tak proč by si jich teď, když často musí vyjít se skromným důchodem, nemohli taky užít,“ podotýká vedoucí Šíla. Zacvičit si lidé, a to nejen senioři, mohou také dopoledne v pondělí a ve čtvrtek v podvečer i jógu, za symbolických třicet korun.

1901centrum1

Oblíbená jsou mezi Oseckými středeční odpoledne. Pracovníci centra pro své návštěvníky připravují na každý týden nějakou aktivitu. „Kromě toho pořádáme i různé přednášky, zveme cestovatele, občas pořádáme setkání zaměřené na bezpečnost, to je pro seniory důležité. Přednášky domlouváme podle možností pozvaného hosta. Středeční odpoledne je však pro naše návštěvníky jistotou, že se bude něco dít, aniž by sledovali program“ říká Petr Šíla s tím, že knihovna ve Společenském centru připravuje oblíbené kurzy trénování paměti.

Novou Zásilkovnu ocení každý

Organizace, které velí, se sice jmenuje Správa městských sportovišť, ale název je to zavádějící. Spravuje totiž i Autocamp či lanové centrum a má ve městě na starosti i kulturu. Je to zajímavá, ale časově náročná pozice. Osečtí ale díky tomu mají jednu skvělou službu. „Chtěl jsem si jednou objednat dárek z nějakého e-shopu, ale neměl jsem si ho jak vyzvednout, protože než se dostanu z práce, na poštách je zavřeno. V tu chvíli jsem si uvědomil, že můžeme využít velkých prostor, které máme ve Společenském centru k dispozici. A zřídili jsme v ní Zásilkovnu. Je otevřena od desíti dopoledne do sedmi hodin večer, což je opravdu velmi dostupné. Navíc lidé ušetří za klasické poštovné,“ pochvaluje si Šíla.

Zájem je obrovský, od března si lidé přišli vyzvednout přes deset tisíc zásilek. „Navíc je to skvělý způsob propagace. Lidé, kteří si pro zásilku přijdou, si přečtou na nástěnce, co vše centrum nabízí a můžou o tom říct svým známým,“ vysvětluje podnikavý muž.

Ein Kaffee, bitte

V centru také probíhají kurzy německého jazyka. Díky přeshraničnímu projektu s nedalekým městem Frauenstein si pak senioři budou moci své znalosti vyzkoušet v praxi. „Určitě je potěší, když si pak na výletě budou moci objednat kávu a popovídat si,“ myslí si Petr Šíla a dodává, že nyní lidé do Společenského centra chodí na výuku angličtiny.

Oslava 2. narozenin centra

Společenské centrum je v provozu již 2 roky, jeho druhé narozeniny připadnou na středu 24. ledna. Návštěvníci se mohou tento den těšit na oslavu s kulturním programem a rautem, dále také na neformální setkání se zástupci města a organizátorů akcí. Vzácným hostem bude herečka Naďa Konvalinková, která jistě ráda zodpoví dotazy přítomných. Petr Šíla ze Správy městských sportovišť má v rukávu další novinku společenského centra. Ta propojí aktivity těch nejstarších s nejmladšími, již brzy vás budeme o tomto chystaném zajímavém projektu informovat.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru