Přeci jen ještě není konec. Vrací se mráz a sníh, jak do hor, tak do nížin
Meziboří v Krušných horách na Mostecku se probudilo do zasněženého rána.
Teplice

Ústecký kraj - Je před námi poslední víkend meteorologické zimy 2022/23 a i když uplynulé dny připomínaly spíše jaro (dobrým příkladem je pondělí, kdy v Ústeckém kraji rtuť v teploměrech vystoupala nejvýše v celé repubice, a sice na 13,9 °C v Děčíně a u Mosteckého jezera a na 14,3 °C v Ústí nad Labem), rozlučka s meteorologickou zimou se překvapivě ponese v duchu sněhánek, na horách trvalejšího charakteru, a relativně mrazivých nocí/rán.

Krušné hory jsou na tom se sněhem velmi špatně (v pátek ráno všechny tamní stanice hlásily nulu), vlastně asi nejhůře ze všech českých hor. Určitě, stejně jako běžkaři a další, tak ocení příchod dua Hazel a Yigit. Hazel je tlaková výše, která se zjevně usadí v britském vzdušném prostoru, a Yigit je tlaková níže, která se z jižní Skandinávie přes střední Evropu vydá do Ruska. A právě díky tomu se do naší nevelké zemičky dostane zimička (v rámci možností celkem chladný vzduch), a to hlavně od severovýchodu, přes Baltské moře. Nakonec se slova ujme Hazel, což už někomu mohlo napovědět, jestli se můžeme těšit na pravou zimní atmosféru...

25. února: Velká oblačnost, kterou na horách doprovodí četné sněhánky s tím, že sněhánek se dočkají také nížiny, kde jich však bude méně a po obědě, kvůli ne úplně ideálním teplotám (z pohledu sněhových vloček), nepřekvapí dešťové kapky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, nejnižší ranní teploty kolem 3 až -1 °C.

26. února: Do přibližně dvanácté hodiny zataženo až oblačno, potom oblačno až polojasno. I neděle se ponese ve znamení sněhánek, byť ne v takové míře jako sobota. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C, nejnižší ranní teploty kolem -1 až -5 °C.

27. února: V průměru polojasno, tentokrát už bez přírodního zasněžování. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C, nejnižší ranní teploty kolem -3 až -7 °C.

28. února: Vymetená obloha, čili meteorologická zima s pořadovým číslem 2022/23 se s tímto světem rozloučí s úsměvem. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C, nejnižší ranní teploty kolem -3 až -7 °C.

Je tím pádem jasné, že v nížinách se do konce této zimy sněhuláci již neobjeví. Jestli k něčemu vyloženě zimnímu dojde v posledních třech týdnech zimy astronomické, to teprve ukáže čas. Nicméně asi se shodneme na tom, že březen v tomto ohledu moc uspokojivý nebývá. Takže otázka zní: Jak jste byli (ne)spokojeni s letošní (ne)zimou?

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru