Zkrocení horkého léta s víkendem neskončí, dvacítka bude muset stačit
ilustrační foto: CC0
Teplice

Teplicko - Komu byla včera (7. července) zima? Teploměr neukázal ani 20 °C, viz. maxima: Aš 14 °C, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov 16 °C, Varnsdorf 16 °C, Česká Lípa, Děčín, Teplice 18 °C, Ústí nad Labem 18 °C, Most, Žatec 19 °C apod. Na hřebenech Krušných hor bylo sotva 10 °C. Na jaře při těchto teplotách mnozí mění bundy za trička a lyžařské sjezdovky za bikeparky, no uprostřed léta, po tropech, je tomu spíše naopak.

Lidské tělo si prý na nové (teplotní) podmínky zvykne za cca 3 týdny. Co říkáte, sedí to? Tak jako tak, venkovní koupaliště budou rájem introvertů-otužilců i během druhého červencového víkendu, který bude teplotně podprůměrný. Mimochodem, včerejšek byl u nás chladnější než na severu Finska nebo Norska. Příkladem ve vísce Pasvik, ležící při norsko-ruské hranici, asi 2 200 km od Česka, měli až 22,4 °C (před pár dny až 31,1 °C). Polární oblasti pevninské Evropy mají v letních měsících své kouzlo, nejen díky absenci noci (tmy).

Ale zpět do Švejkistánu. Který/á hříšník/ce může za to, že se z vodních ploch vytratil nejinteligentnější (údajně) živočich? Primárně Iosif. Podle internetů je Iosif rumunsko-rusko-řecký ekvivalent biblického Josepha neboli Pepíka. Pepík je tlaková výše se středem výhledově nad Britskými ostrovy, po jejíž přední straně, s menší pomocí zadní strany tlakové níže nad severní Evropou, k nám proniká svěží vzduch ze severního Atlantiku. To je celé. Pepík to rád studené, tak by se dala shrnout předpověď počasí na nejbližší dny.

8. července: Mraky oblaků. Srážek pramálo. Přes den do 18 až 22 °C, ráno do 12 až 8 °C.

9. července: Mraky oblaků. Srážek nemnoho, resp. sem tam přeháňka (hlavně na horách). Přes den do 17 až 21 °C, ráno do 14 až 10 °C.

10. července: Mraky oblaků. Srážek pramálo. Přes den do 15 až 19 °C, ráno do 11 až 7 °C.

11. července: Mraky oblaků. Srážek pramálo. Přes den do 18 až 22 °C, ráno do 13 až 9 °C.

A ještě jedna chladná zpráva na závěr: Katastrofální vlna veder, kterou některé předpovědní modely „malovaly“ od poloviny července a která na západ Slovenska měla přinést až 45 °C (i počítače mají své dny :-)), se pomalu začíná vytrácet. A tak je možné, že červenec skončí jako teplotně podprůměrný. Nebo naopak. Jedno je jisté, příští pátek završíme první polovinu meteorologického léta. A že to utíká, co?

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru