Verneřická kaplička se stala mementem zničených obcí
Fota: Ilona Kaulfuss
Teplice

Hrob, Verneřice – V zaniklé obci Staré Verneřice u Hrobu, u tamní zrenovované kapličky, se v sobotu 31. července konala mše svatá. Bohoslužba byla sloužená za zemřelé obyvatele Starých Verneřic, okolních zaniklých obcí a za jejich živé potomky. Verneřická kaplička se tak stává mementem, které připomíná život obyvatel zmizelých vesnic.

Verneřická kaplička byla objevená náhodou. Pod hromadami kamení, které sem odhazovali zemědělci z polí. Na podzim loňského roku se stavbu podařilo zrekonstruovat. Náklady byly částečně pokryté i výnosem ze sbírky, která byla za účelem financování oprav kapličky vytvořená. Rekonstrukci podpořila hrobská radnice a také Římskokatolická farnost Jeníkov, pod kterou sakrální stavba spadá. Vloni v říjnu kapličku požehnal litoměřický biskup Jan Baxant, který ji zasvětil Panně Marii Verneřické.

0508kaplickakz2

Ze sobotní mše svaté. Foto: Archiv MÚ Hrob

Staré Verneřice (Wernsdorf) ležely cca 1,5 kilometru jihovýchodně od města Hrob, nedaleko současných Verneřic. Ještě v roce 1921 tady žilo 604 obyvatel a stálo zde 63 domů. Všechny stavby byly v 60. letech kvůli těžbě srovnané se zemí. Lidé byli donuceni odejít a najít si nové domovy. Na místě zlikvidované obce zůstala stát jen kaple.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru