Vydejte se s Rychlonožkou do tajemných uliček pražských Stínadel
Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Horké letní dny vám může zpestřit výstava v teplickém muzeu. Má název Rychlé šípy a další kreslená dobrodružství a nabízí návštěvu komiksového světa, knih a časopisů, které se vydávaly od 40. do 80. let dvacátého století.

Najdeme mezi nimi kultovní časopisy a knihy Jaroslava Foglara i dalších spisovatelů a kreslířů. Unikátní sešity, časopisy, komiksy střeží ve vitrínách ježci v kleci. Na každém kroku narazíte na Rychlé šípy a kolem ožívá tajemný svět Stínadel, plný dobrodružství. Zhlédnout můžete i video Rychlonožka mudruje, v němž se mimo jiné dozvíte od kreslíře Youry, jak se dělá komiks. Vystavené jsou časopisy ze 70. let jako bylo ABC nebo Ohníček, ukázky tvorby Marko Čermáka, Františka Kobíka, Jiřího Veškrny, Eduarda Štorcha, Jana Fišera, Bohumila Konečného, Otakara Batličky a Vlastimila Tomana.

Podobná výstava se v Teplicích konala v roce 1993 a tehdy měla nebývalý úspěch. Popud k letošní výstavě dal teplický rodák Jiří Švadleňák, který si komiksy schovává už od svých osmi let. V jeho sbírce najdeme takové poklady, jako jsou časopisy Mladý hlasatel, Vpřed a Junák. Ty vycházely v 70. letech v neuvěřitelném nákladu 200 tisíc výtisků týdně a byly hned vyprodané. Kromě zmíněných unikátů tady najdete i ty, které na výstavu zapůjčil přítel Jaroslava Foglara Waldemar Petr.

Velké plakáty, které zvou na výstavu, jsou u vchodu do výstavní síně k dispozici návštěvníkům, kteří si je mohou odnést na památku. Výstava je otevřená od úterý do pátku, v době od 12 do 17 hodin. V sobotu, ve svátek a v neděli od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin. V pátek 25.6., v předvečer Zahájení lázeňské sezony, se v 17 hodin uskuteční komentovaná prohlídka se sběratelem Jiřím Švadleňákem. V průběhu konání Zahájení lázeňské sezóny bude výstava zpřístupněná až do 20 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru