Kriticky ohrožení sokoli mají opět klid ke hnízdění. Nelegální ferrata v přírodní rezervaci byla odstraněna
Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Teplice

Litoměřicko - Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště Správa CHKO České středohoří společně s obcí Těchlovice a Českým horolezeckým svazem zajistila demontáž nelegálních ferrat v přírodní rezervaci Vrabinec.

Bez vědomí úřadů tu postupně vzniklo sedm nelegálních zajištěných cest, které poškodily zdejší cennou přírodu. Kvůli častému rušení se například nezdařilo hnízdění zvláště chráněných druhů ptáků, jako jsou sokol stěhovavý a výr velký. Jedna ferratová cesta dokonce vedla metr od hnízda sokolů. Sokoli později hnízdo opustili ve fázi inkubace snůšky.

 0902sokolikz2

Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

„Staviteli byla v přestupkovém řízení vyměřena pokuta a zároveň byl vyzván k odstranění ferrat. Dlouhodobě však odmítá spolupracovat. Protože se blíží začátek hnízdní sezóny ptáků, odstranila obec Těchlovice, která je vlastníkem pozemků, ferraty na vlastní náklady. Pomocnou ruku podali místní horolezci a především jednotka Hasiči-Rescue. Horolezecké aktivity jsou na Vrabinci nadále povoleny, vyjma období hnízdění. Pěší turisté mohou do rezervace vstoupit po značených cestách,“ vysvětluje Petr Kříž z AOPK ČR, ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO České středohoří.

 0902sokolikz3

 Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Zdejší přírodu ferraty poškodily. Nejenže zmařily hnízdění sokolů, ale vysoký tlak návštěvníků vedl k intenzivnímu sešlapu dříve nedotčených skalních ploten s cennou florou. Utrpěla zejména část populace ohrožené tařice skalní. Masivní kovové prvky a lana ferrat narušily vzhled této krajinné dominanty a zároveň zasahovaly do pozůstatků středověkého hradu.

 0902sokolikz4

 Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

„Agentura ochrany přírody a krajiny ČR rozhodně nehodlá blokovat rozvoj sportovních aktivit v chráněných územích. Sportovci nezřídka velkou měrou přispívají k aktivní ochraně významných lokalit. Je však třeba, aby své záměry konzultovali a realizovali v souladu se zákony a dle odborných doporučení. V loňském roce bylo instalacemi nelegálních via ferrat v přírodních rezervacích zmařeno hnízdění sokolů na dvou ze čtyř přirozených skalních hnízdišť v Českém středohoří, “ dodává Petr Kříž.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru