Podvodníci útočí! Rozesílají podvodné emaily a pak se snaží z platební karty vybrat peníze
Pozor na podvodné e-maily! Zločinci po vás mohou chtít doplatit drobné clo jménem České pošty. Ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj - Tisíce lidí dostaly během posledních pár dnů email s tím, že jim nemohl být doručený balíček. Podmínkou doručení je zaplatit clo, konkrétně 1,10 korun. Odesílatelem je údajně Česká pošta.

Ta ale s odesíláním emailů nemá nic společného. „Česká pošta není autorem těchto podvodných zpráv, ve skutečnosti jsou zprávy odeslány z jiných adres. Na tyto zprávy nereagujte a nerozklikávejte přiložený odkaz!“ důrazně doporučuje Česká pošta.
Email vypadá na první pohled důvěryhodně, jenže je to podvod! Když příjemce rozklikne odkaz, chce to po něm, aby zadal údaje o své platební kartě. I když žádné peníze člověk neodešle, podvodníkům to stačí. Během pár hodin zkusí z účtu vybrat peníze.

Tento email dostala i paní Hana z Chomutova. I když žádné clo prý nezaplatila, kontaktovala ji banka, že z jejího účtu se někdo pokusil vybrat peníze. „Volala mi paní ze Spořitelny, že se mi někdo pokusil vybrat ve Španělsku přes 800 euro, tedy téměř 25 tisíc. Zachránilo mě, že jsem měla na kartě nastavený limit, takže transakce naštěstí neproběhla,“ řekla paní Hana.

Banka okamžitě její kartu zablokovala. Podobně se takto prý už pokusili okrást tisíce lidí v celé republice.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru