V Duchcově si připomněli 300. výročí morového sloupu
Morový sloup v Duchcově. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Duchcov – K výročí 300 let morového sloupu Nejsvětější Trojice na náměstí Republiky v Duchcově uspořádalo vedení města v neděli 13. září odpoledne malou oslavu. Zahájil jí ve 14 hodin Duchcovský pěvecký sbor. V průběhu odpoledne vystoupil pro děti klaun a kouzelník Cucíno a na provizorním pódiu odehrálo své představení místní Divadlo M.

Historik duchcovského muzea, Jiří Wolf, seznámil návštěvníky akce s historií sloupu a s aspekty, které ho činí výjimečným. Jedná se o památku prvního řádu, zcela srovnatelnou s Braunovým sloupem, který je v Teplicích,“ zdůraznil Wolf. Stavitelem sloupu v letech 1750-1760 byl Matyáš Kühnel a autorem návrhu z roku 1720-1721 František Maxmilián Kaňka.

Jednotlivé motivy na sloupu symbolizují, co bylo pro tehdejší lidi důležité. V nejspodnější části najdeme postavičky, které symbolizují duše v očistci. To bylo podle Wolfa důležité téma barokní zbožnosti. Dalším prvkem je hořící dům a u něj František Xaverský, což může odkazovat na požár v roce 1709. „Nahoře, pod svatou trojicí nacházíme reliéf, na kterém jsou protimorní světci. Také socha Panny Marie Immaculaty a socha svaté Barbory.“ Wolf připomněl, že motiv svaté Barbory se v Duchcově často opakuje. Například je podle ní pojmenovaný zdejší rybník nebo sousedící kaple.

Wolf také zmínil zajímavost, kterou je připomínka na rok 1918. „Na jedné z Boční soch, na soše sv. Josefa, je vidět znak Valdštejnů. Uprostřed ale chybí orlice. Tu někdo v roce 1918 z té památky odtesal. Nevím, jak vy. Já si ale myslím, že sochy by měly připomínat dobu, ať již byla jakákoliv. V podstatě jenom primitiv může sochy odstraňovat nebo je nějakým způsobem poškozovat.“

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru