Nové ulice v lokalitě Na Výsluní se budou jmenovat podle stromů
V lokalitě Na Výsluní v Dubí vyrůstají další nové rodinné domy. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Dubí – Výstavba nových rodinných domů v jednotlivých částech Dubí houstne. Intenzivně jsou zastavované lokality Barborka, Na Výsluní, ve Mstišově, hektarová parcela mezi Tovární a Zahradní ulicí a další. Kromě skutečnosti, že se významným způsobem mění tvář města a pamětníci by už dnes možná v některých jeho částech zabloudili, jsou vytvářené nové komunikace. Ulice, které nemohou zůstat bez názvu. O jejich pojmenování se dohadovali zastupitelé, ale i majitelé rodinných domů, na středečním zasedání 29. ledna.

V úvodu jednání starosta Petr Pípal upozornil, že by navrhované názvy neměly být ničím zatížené. Například jmény politiků, osobností, které se váží k aktuální politické atmosféře ve společnosti. Ta může dostát změn a potom by se názvy ulic musely měnit, jako tomu bylo v minulosti už několikrát. Rada rovněž nedoporučila pojmenovat ulice po německých usedlících, kteří byli z města po válce vystěhovaní. „Kromě toho, že zde žili, se většina z nich o život ve městě výrazným způsobem nezasloužila. Navíc by se některé názvy obtížně vyslovovaly,“ poznamenal Pípal.

Do jednání vstoupilo několik majitelů rodinných domů v dotčených lokalitách. Řada z nich kritizovala, že se zastupitelé dohadují o názvech ulic, přičemž některé prakticky ještě neexistují a jiné jsou v takovém stavu, že za ulici považovány ani být nemohou. Zmínili mimo jiné špatnou vybavenost sítěmi v některých lokalitách a kritizovali přístup města, které se podle nich nezabývá aktuální situací. Ozvaly se názory, jako například „Chcete investovat do názvu ulice 15 tisíc a my tam jezdíme po blátě!“, „Jména se dávají ulicím, které existují, a ne těm hypotetickým!“ a další.

Starosta po bouřlivé diskusi znovu zdůraznil, že se jedná o pojmenování ulic do budoucna. Upozornil rovněž, že se obyvatelé města nezajímají o veřejná projednávání územních plánů, kde mají možnost vznést své připomínky, a pak kritizují. Po výměně názorů se na řadu dostaly avizované návrhy názvů ulic. Například zastupitelka Ilona Smítková (Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst) navrhla, aby v lokalitě Na Výsluní, kde jsou dvě ulice pojmenované podle stromů, byly pojmenované podobným způsobem i ulice ostatní. Zastupitelé tak na základě návrhu schválili změnu názvu Průběžná na Kaštanovou a ulice Nad svahem byla přejmenovaná na Jilmovou. Naproti tomu neprošly návrhy změny názvu Pozorecká na ulici Pod Rudolfkou a ulice Nové na Slunečnou.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru