OBRAZEM: Nová školní jídelna v Proboštově hýří barvami a nabízí 80 míst k sezení
Ředitelka školy Pavlína Langerová stříhá pásku. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Proboštov – Na novou, větší a pestrobarevnou jídelnu se už od pondělí 2. září mohou těšit žáci Základní školy Proboštov. Jídelna v původních prostorách už nevyhovovala kapacitně ani po stránce hygienických požadavků a vedení obce se proto rozhodlo vybudovat jídelnu novou. Na slavnostní otevření dorazila starostka obce Jana Čermáková, místostarosta Roman Nešetřil, ředitelka školy Pavlína Langerová, kuchařky, pedagogičtí pracovníci a podívat se přišli i někteří rodiče.

Nová jídelna vznikla z prostor, kde původně byla tělocvična, nářaďovna a učebna výtvarné výchovy. Realizace projektu přišla podle starostky Jany Čermákové na necelých 45 miliónů korun včetně DPH. „30 miliónů bylo hrazeno z dotace ministerstva financí ČR a zbytek z rozpočtu obce, rozdělený do dvou let. Záměr se nám podařilo realizovat díky vyhlášené dotaci, pomoci dotační firmy a samozřejmě díky podpoře zastupitelstva.“ Jak starostka dodala, na dotaci obec dosáhla i tím, že se v nových prostorách navýšila kapacita na 80 míst. „Stavebně jsme nemuseli do prostor nijak výrazně zasahovat. Jenom jsme změnili jejich původní účel.“

Do nové školní jídelny děti mohou přicházet přímo z tělocvičny a také zvenčí. V novém školním roce je čeká i změna v podobě čipů, které nahradí klasické stravenky. Ve vstupu mají školáci k dispozici prostornou šatnu a dvě toalety. Pro personál jsou tady rovněž toalety a sprcha. Srdcem nové jídelny je velká, moderně vybavená kuchyň, na kterou navazuje obslužný prostor a jídelna. Vybudovaná zde byla i malá kancelář pro vedoucí a místní kuchařky jsou nadšené především z šatny. Jak uvedly, konečně získaly zázemí a potřebné soukromí, které ve staré jídelně postrádaly.

Záměr s budovou, kde původní školní jídelna sídlila, obec zatím konkrétní nemá. „Je to na jednání zastupitelů. Vzhledem k tomu, že v současné době privatizujeme jeden z bytových domů u vodárny, ráda bych, abychom v objektu po jídelně vybudovali jeden až dva bezbariérové byty. Úplně nejlépe za podpory dotace ministerstva pro místní rozvoj. Ovšem rozhodnutí o budoucnosti objektu závisí na rozhodnutí zastupitelů,“ informovala Čermáková.

Ředitelka školy Pavlína Langerová, která do jídelny vybrala designově zajímavé a barevné židle, je s novými prostory spokojená. Podle ní musí škola ještě dořešit výzdobu zdí, které jsou zatím prázdné. Vedení školy uvažuje o barevné výmalbě, případně o zavěšení obrázků. „Do výklenku v jídelně také necháme vyrobit police, pod které přijdou věšáky. Učitelům budou police sloužit na odkládání třídních knih, klíčů a podobně,“ vysvětlila Langerová.

Pro školu budou vařit dvě kuchařky. Vedoucí kuchařka Ludmila Žambochová a druhá kuchařka Zdeňka Krejzová. Jako výpomoc získala škola z úřadu práce ještě jednu sílu. „Novými prostory jsme nadšené. Nedá se to srovnat s tou malou kuchyní ve staré jídelně,“ řekla nám Ludmila Žambochová, která do proboštovské jídelny nastoupila už v roce 1957. „Trochu nás jen mrzí, že jsme se nemohly k projektu vyjádřit. Dispoziční uspořádání a některé pracovní plochy nám nevyhovují. Rozměrově ani technologicky. Naštěstí jsme se s ředitelkou školy dohodly a dojde tady ještě k některým změnám.“

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru