Slunce, nebo déšť? Jaké počasí doprovodí žáky do škol?
Jak bude? Ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj - Čtyři z pěti dnů uplynulého pracovního týdne byly tropické, tedy rtuť teploměru dosáhla anebo překročila hranici 30 °C. Nejteplejším dnem byl čtvrtek 29. srpna, který nabídl až 32 °C. A nejen nejteplejším, nýbrž také nejakčnějším, alespoň z ryze meteorologického pohledu. Řeč je samozřejmě o bouřkách, které se podepsaly hlavně na Krušných horách.

V obci Tisá na Ústecku na čtvereční metr napršelo celkem 61 litrů vody, z toho 53 litrů za hodinu (mezi 14:00 až 15:00). Na Mostecku byl nejextrémnější denní úhrn srážek naměřen v Nové Vsi v Horách, a to 34 mm. I v tomto případě však platilo, že bouřky umí být vskutku lokální záležitostí. Neb stanice v Mostě, u stejnojmenného jezera, zaznamenala pouhý 1 mm srážek. Kupovitá mračna se nad Krušnými horami kupila také v pátek, ale nakonec z toho nic nebylo.

Co přinese víkend, kromě konce meteorologického léta a začátku meteorologického podzimu? A hlavně, na jaké počasí se mohou těšit žáci, na které už netrpělivě čekají školní lavice?

Sobotu 31. srpna si podmaní oblast vyššího tlaku vzduchu se středem nad Pobaltím. Po její zadní (západní) straně k nám bude nadále proudit poněkud přihřátý, pardon přehřátý vzduch od jihu až jihovýchodu. Sobota proto přijde s prakticky stejným počasovým scénářem jako pátek. Až do odpoledních hodin, kdy se znovu začne tvořit kupovitá oblačnost, lze očekávat jasnou až skoro jasnou oblohu, tak jako (pozdě) večer a během noci na meteorologický podzim. Pravděpodobnost zásahu ze strany bouřky není moc vysoká, nicméně znáte to, bouřky si často dělají, co chtějí. Nejvyšší odpolední teploty okolo tropických 27 až 31 °C.

V neděli 1. září výše zmíněná oblast vyššího tlaku vzduchu postupně zmizí kdesi nad Ruskem, jinými slovy se posune více na východ, a ke slovu se začne dostávat vlhké a především chladnější oceánské severozápadní proudění. Viníkem číslo jedna jest poměrně rozsáhlá tlaková výše se středem pod Britskými ostrovy, malým spoluviníkem pak tlaková níže nad severním Atlantikem, jež lízne Skandinávii. První polovina dne proběhne v duchu plně slunného nebe, to znamená jasno, žádné mraky, avšak po obědě se zatáhne a určitě se objeví dešťové kapky, ať už skrze bouřku anebo nějaké pásmo trvalejších srážek (déšť). Nejvyšší denní teploty ještě okolo 27 až 31 °C, ráno v minimu kolem 19 až 15 °C.

Hola, hola, škola volá. A tento rok i studená fronta, která právě odstartuje školní rok 2019/2020. Noc, ráno, dost možná i dopoledne se ponese ve znamení zatažené oblohy a deště, potom srážky ustanou a v průběhu odpoledne rovněž dojde k ubývání oblačnosti. Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 21 °C, ráno, až bude čas vyrazit do školy, teploty (v nížinách) kolem 15 až 17 °C. (soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru