OBRAZEM: Na sobotní oslavy Hraničního buku dorazilo několik stovek lidí
Na Cínovec se vypravili zájemci z německé i české strany hranic. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Cínovec – V sobotu 17. srpna se konalo tradiční setkání obyvatel českých a německých příhraničních obcí a měst u Hraničního buku na Cínovci. Slavnost je pojmenovaná podle památného stromu Hraniční buk a má podporovat vzájemnost mezi oběma národy, dobré sousedské vztahy a do jisté míry také poskytovat základ k lepší vzájemné spolupráci. Letos slavnost Hraniční buk navštívilo několik stovek lidí. Nejvíce návštěvníků bylo z Německa.

„Měli jsme jako každý rok pro zájemce z Dubí a okolí přistavený mikrobus na Školním náměstí, který je odvezl nahoru na Cínovec a po skončení akce zase přivezl zpátky,“ řekla nám vedoucí Městského kulturního zařízení v Dubí Anna Gürtlerová. Podle ní využily nabídku odvozu mikrobusem zhruba čtyři desítky zájemců. „V posledních letech jsme zaznamenali, že řada lidí si spojí návštěvu oslav Hraničního buku s turistickým pěším nebo cyklistickým výletem a někteří volí autobus, který sem běžně jezdí. Takže lidí z české strany tam bylo samozřejmě mnohem více,“ dodala Gürtlerová.

U Hraničního buku byl pro návštěvníky připravený obří stan, který alespoň zčásti mírnil nepříjemný studený vítr a kde bylo už krátce po zahájení akce v 11 hodin plno. Průběžně přijížděli další a další návštěvníci. Řada z nich musela parkovat na prostranství u zdejších penzionů, protože po obou stranách ulice už nebylo kde zaparkovat. Někteří přišli pěšky, s batohem na zádech a viděli jsme i několik cyklistů. Mezi návštěvníky převládali senioři. Zástupci střední generace byli k vidění sporadicky. Dorazilo několik rodin s dětmi, které zajímalo především vystoupení šermířské skupiny Vae Victus.

Dechovku, o kterou se střídavě starali muzikanti z Altenbergu a kapela Severka, si užívaly hlavně ročníky starší.

K občerstvení se podávaly studené i teplé nápoje, klobásy, oblíbené německé Bratwursty, sladké pečivo a zákusky. O provizorní stánek s včelími produkty jako je medovina, med, nebo svíčky z včelího vosku se zajímaly především německé hospodyně. „U nás je med mnohem dražší než tady,“ přiznala Sabina z Geisingu, která si domů koupila dvě sklenice medu. Mezi oficiálními hosty chyběl letos na Hraničním buku starosta Dubí, Petr Pípal. Jak jsme se později dozvěděli, měl pádný důvod. Ten den totiž ženil syna. Oslavy Hraničního buku končí v neděli 18. srpna, kdy se v cínoveckém kostele Nanebevzetí Panny Marie koná od 10 hodin poutní mše svatá.

Hraniční buk na Cínovci byl známý památný strom, který dokonce najdete i na mapách. Vymezoval pomezí Čech a Německa. Podle dochovaných informací byl vysazený v roce 1537 a dožil se 440 let, což je pro buk dost netypický věk. První známky odumírání stromu se objevily v 60. letech 20. století, kdy na stromě postupem času zůstala jediná větev. Osudným pro známý strom byl potom blesk, který ho zničil. Na jeho místě byl 18. srpna 2007 vysazen nový buk. Místo bylo doplněné informačními cedulemi.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru