Teplicko - Most, Ústí nad Labem, Chomutov, Děčín, Louny, Teplice, Litoměřice. Takové je pořadí okresů Ústeckého kraje v žebříku regionů s nejvyšší nezaměstnaností.

V květnu bylo na Teplicku bez práce 5,3 procenta lidí, v dubnu to bylo 5,6 procenta. Celorepublikový průměr činí aktuálně 4,1 procenta. V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za duben 2017) nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU.Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období, kdy nezaměstnanost v květnu pravidelně klesá.

„V řadě regionů je podíl nezaměstnaných osob na historických minimech, především pak v oblastech, kde jsou průmyslové zóny. Počet uchazečů o zaměstnání klesl v květnu o více než 86 tisíc. Česká ekonomika nadále roste a trh práce ovlivňují i sezónní práce, které už jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. Tyto činnosti poběží i v dalších měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

V uplynulém měsíci zaznamenal Úřad práce ČR jak celkový nárůst volných pracovních míst, tak i vyšší poptávku zaměstnavatelů po sezónních pracovnících na krátkodobé pracovní poměry. Celkem evidoval ke konci května 7 880 těchto pozic. Zaměstnavatelé hledají například pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví či ve výrobě, uklízeče, pomocné pracovníky v dopravě a skladování, v zemědělství, lesnictví, obsluhu pojízdných zařízení, řemeslníky a kvalifikované pracovníky ve stavební výrobě, řidiče nákladních automobilů, montážní dělníky, slévače nebo svářeče.


Aktuální přehled volných míst na Teplicku přinášíme zde


Postupně se objevují nabídky na letní brigády. Poptávka je po prodavačích rychlého občerstvení a zmrzliny, pracovnících do zahradnictví, sportovních a rekreačních středisek, v cestovním ruchu nebo po instruktorech na dětských letních táborech. Zájem je také o kuchaře, číšníky, servírky, uklízeče, sběrače ovoce, lektory cizích jazyků či pomocníky v archeologickém výzkumu. Řada zaměstnavatelů ale hledá brigádníky převážně pomocí internetové inzerce nebo vlastních zaměstnanců. Stejně tak mladí lidé hledají dočasné zaměstnání spíše přes pracovní portály. Z toho důvodu se objevují tyto nabídky v databázi ÚP ČR v menší míře.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (1,3 %), Praha-východ (1,5 %), Jindřichův Hradec a Pelhřimov (oba 1,9 %), Benešov (2 %), Jičín a Písek (oba 2,1 %) a Praha-západ (2,2 %). Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 34 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (9,7 %), Most (9,3 %), Ostrava-město (8 %), Ústí nad Labem (7,9 %), Chomutov a Bruntál (oba 6,9 %), Děčín (6,5 %), Jeseník (6,3 %), Hodonín a Znojmo (oba 6,2 %). Podíl nezaměstnaných mužů klesl na 3,9 % a žen na 4,4 %.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v květnu všech 77 regionů.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 1,8 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (10,7), Ústí nad Labem (7,4), Jeseník (5,9), Sokolov (5,6), Most (5,4), Hodonín (5), Bruntál a Ostrava město (shodně 4,5). Z celkového počtu nahlášených volných pracovních míst jich nabízeli zaměstnavatelé ke konci předchozího měsíce 48 545 absolventům a mladistvým a 12 893 osobám se zdravotním postižením (OZP).

Zaměstnavatelé měli v květnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, uklízeče, kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře, montážní dělníky, pracovníky ostrahy bezpečnostních agentur, svářeče, řezače plamenem a páječe nebo nástrojáře.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance. „O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů - výše mzdy, benefity, dobře nastavená firemní kultura zaměstnavatele nebo třeba jeho ochota ustoupit z původních požadavků. Například v případě rodičů s malými dětmi, lidí se zdravotním postižením, kteří nemohou pracovat na směny apod.,“ upřesňuje Kateřina Sadílková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru