Nadšenci mění dubské nádraží na Moldavské dráze na muzeum
Nádraží v Dubí se mění na muzeum. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Dubí – V sobotu se v Dubí konalo slavnostní otevření historické čekárny na tamním nádraží, a tak sem zamířili zvědavci z blízkého okolí a někteří dokonce až z Děčína.

Přízemí budovy, která je stejně jako železniční trať na Moldavu památkově chráněná, mění manželé Karel a Ladislava Načincovi na muzeum. Na opravách, do kterých investují své úspory, pracují už rok a půl. Objektu nádraží chtějí vrátit jeho historickou podobu a přejí si, aby sloužilo cestujícím na znovuzprovozněné trase Most – Moldava.

V sobotu představili návštěvníkům kromě dokončené čekárny i dopravní kancelář a kancelář přednosty, obsáhlou expozici o historii dubského nádraží, dobové vybavení a zařízení. Některé exponáty získali manželé z jiných stanic, něco vzkřísili ze smetišť, řadu věcí mají po prarodičích a část vybavení donesli lidé z okolí.

Trasa Hrob – Moldava byla uvedena poprvé do provozu koncem 19. století. Téměř 150 let jsou staré i některé z exponátů. A jak Karel Načinec řekl: „Kdyby padl internet a všechny současné technické vymoženosti, stačí mi tužka, tenhle stařičký telefon na kličku, blok a nádraží funguje stejně, jako fungovalo před 150 lety.“

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru