Teplice - O tom, že fyzikální jevy fungují v našich domácnostech stejně jako v kosmu, se návštěvníky dalšího z cyklu „přátelských setkání s vědou" Café Nobel na teplické hvězdárně pokusí přesvědčit oblíbený host, fyzik, astrofyzik a popularizátor vědy Petr Kulhánek. Ve čtvrtek 23. února.

2102kulhanek

Ilustrační foto

„Uslyšíte sérii krátkých zamyšlení nad jevy, které dennodenně potkáváme a ani netušíme, jak hluboce souvisí s astronomií," zve koordinátor Café Nobel Frederik Velinský. Od šálku obyčejného čaje vás prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc., z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze zavede až k Machovu principu. Obyčejného zrcadla v koupelně se zeptáme, kdo je na světě nejkrásnější. Dozvíte se, proč vůbec můžeme bruslit a lyžovat, jaká kouzla se dají dělat s obyčejnou vodní kapkou, co je to var a jak souvisí s astronomií. A od mikrovlnné trouby dojdeme až k velkému třesku.

Přednáška začne na hvězdárně na Písečném vrchu v Teplicích v 18:00 h. Místa si můžete rezervovat na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.

Partnerem Café Nobel je populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium a také nakladatelství Academia.

Café Nobel je cyklus přátelských setkání veřejnosti s vědci nad šálkem kávy. Pořadatelé z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem zvou každý měsíc do Ústí nad Labem a Teplic zajímavé osobnosti ze světa vědy a prostřednictvím poutavých témat se snaží představit je samotné i jejich práci obyčejným lidem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru